En kinaputt

En kunde finner varer i en Kiwi-butikk. Foto: Ivan Kverme
Leder

Konkurransetilsynet har brukt mye folk og mange måneder på å kartlegge innkjøpsbetingelsene i dagligvaremarkedet. De har hentet inn prisinformasjon fra 16 leverandører og kartlagt nesten 3.000 produkter.

«Det er en bombe,» sier adm.dir. Karl Alveng Munthe-Kaas i tapssluket Kolonial.no, og han mener at «hele Norges befolkning har vært et offer for prisdiskriminering.»

Direktør Trond Bentestuen i Rema 1000 sier at «matkundene snytes for milliarder.»

I beste fall er Konkurransetilsynets rapport og undersøkelse en kinaputt.

Ingen kan ha vært overrasket over at den desidert største dagligvarekjeden, NorgesGruppen med butikkene Meny, Kiwi, Spar og Joker, forhandler seg frem til de laveste innkjøpsprisene. Selvfølgelig får de det når de har mer enn 40 prosent av dagligvaremarkedet, og enten det er Orkla med Pizza, Tine med melkeprodukter eller Nortura med kjøttprodukter, så blir prisene NorgesGruppen må betale de laveste. Volum har jo nesten alt å si.

Volum har jo nesten alt å si

Konkurransetilsynet har funnet ut at prisforskjellene kan komme opp i 15 prosent, men det er mest snakk om forskjeller i området 5-10 prosent.

Det er en vits å snakke om at dette er en bombe. Det er like overraskende som at at Munthe-Kaas selvfølgelig ønsker seg lavere innkjøpspriser. Hans filosofi er at «prisdiskriminering har vært en måte å gi en selektiv rabatt til en kjede, som egentlig burde vært gitt til alle.»

Vi synes faktisk det er mer naturlig, og i tråd med god konkurranse, at NorgesGruppen i knallharde forhandlinger med leverandørene presser ned prisene til seg, og så bruker de lave innkjøpsprisene til å gi kundene i butikkene gode tilbud. Det skjønner konkurransedirektør Lars Sørgard også.

Hvis det skal bli slik at leverandørene må legge til grunn at de priser de gir til NorgesGruppen også må gjelde for Kolonial, Coop eller Rema 1000, kan det godt hende at prisene blir vesentlig høyere for alle. Forbrukerne blir taperne.

Det er åpenbart at konkurransen blir sterkest hvis leverandørene må forhandle med hver enkelt dagligvarekjede. Slik gjør man det faktisk i en åpen økonomi.

Så får vi glede oss over at slike prisforskjeller ikke er ulovlig i Norge (takk og pris). Det er ikke helt Nord-Korea her i landet. Teoretisk kan det være en brudd på konkurranseloven hvis forbrukerne betaler «for høye priser,» men det er vel en grunn til at NorgesGruppens Kiwi-butikker alltid vinner prissammenligningene. Innkjøpsbetingelsene gjør NorgesGruppen konkurransedyktig og kundene fornøyde.

Konsernsjefen i Coop, Geir Inge Stokke, sier han er «sjokkert over de store forskjellene i innkjøpsprisene.» Da sover han godt på jobben.

Munthe-Kaas som vil fremtvinge bedre innkjøpsbetingelser for sin egne butikk, sier at «dette markerer et regimeskifte.»

Han vil åpenbart at Stalin skal overta. Men er næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) en ny Stalin?