Krigen mot de rike

Audun Lysbakken (SV). Foto: NTB Scanpix
Leder

Det er i dag uklart om SV blir en del av en rødgrønn koalisjon etter valget i 2021 hvis de røde får flertall. I politiske kretser snakkes det om at Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum ikke ønsker SV i regjeringen, men med 20 prosent hver til Ap og Sp, trenger de nok SV, og kanskje MDG også.

Velgerne og næringslivet bør derfor belage seg på at SV kommer i posisjon, og det er ikke uinteressant hvilke skatteforslag SV la frem i sitt alternative budsjett mandag (Finansavisen i går).

Marginalskatten på inntekt heves med 12 prosentpoeng til 58,2 prosent, mot 46,4 prosent i dag, og formuesskatten heves til 1,3 prosent (opp fra 0,85 prosent) på formuer over 20 millioner kroner. Skatten på alminnelig inntekt (kapitalskatten) økes fra 22 til 23 prosent.

Jakten på de rike er begynt.

Jakten på de rike er begynt

Så kan man spørre om disse skatteforslagene er av det pene slaget, for ikke å skremme velgerne, og at det vil bli mye verre etter en valgseier og en ny regjering. Vi tror det blir verre.

Når Ap og SV får Rødt i nakken, blir det mer skatt for de rike. Hvor MDG står i skattespørsmål, er vi usikre på.

Men det er enkelte tegn som tyder på at SV følger i demokratenes spor i USA, hvor valgkampparolen om «bare to cent mer fra de rike», plutselig er erstattet med forslag om å innføre en formuesskatt på hele seks prosent for de rikeste. Da begynner det å svi.

Med endringer i selskapsskatt, inntektsskatt og utbytteskatt, på toppen av formuesskatten, kommer mange ut med en skatt på 150 prosent av inntekten.

I valgkampen i 2020 og 2021 vil SVs forslag bli endret, men det som er sikkert, er at det blir veldig progressive skattesatser.

De fleste husker den franske økonomen Thomas Piketty, som i boken «Capital in the Twenty-First Century» (685 sider) viste hvordan kapitaleierne, på bekostning av lønnstagere, stadig fikk mer. Piketty mente alt gikk den gale veien når det gjelder inntekts- og formuesfordeling. Han var også i Oslo (i Aulaen) med sitt budskap.

Kortversjonen lyder: Avkastningen på kapital, r, er større enn veksttakten i økonomien, g, det vil si r større enn g. For å få en endring foreslår Piketty, blant mye annet, en global kapitalskatt.

Nå sies det at Piketty, etter demonstranter med gule vester over hele Frankrike et halvt år, har foreslått en arveavgift på 90 prosent. Det er neppe sant, og kanskje en spøk, men det viser hvordan mange vil gå etter formuesulikheter. Demokratenes Elizabeth Warren i USA er også veldig aggressiv på skattefronten, men hun daler for tiden på meningsmålingene.

Hun får også hele næringslivet mot seg. Mange mener derfor at Warren er president Donald Trumps idealmotstander.

I denne omgang kom ikke SV og Audun Lysbakken med forslag til en arveavgift, men det kommer i 2021. 10 prosent er et minimum (det var det vi hadde før 2014).

Progressiv blir den ganske sikkert også.

SV mener at alle med en inntekt over 600.000 kroner skal få mer skatt. Ap sier, i sitt budsjettforslag, at det gjelder alle med lønnsinntekt over 750.000 kroner.

Det kan være en lissepasning til Høyre og FrP.