Hegnar: Ulltveit-Moe i salaten

Jens Ulltveit-Moe. Foto: NTB Scanpix

Statsminister Erna Solberg møtte i helgen Høyres sentralstyre, stortingsgruppen og regjeringsapparatet på en konferanse, og Solberg oppsummerte med at «jeg mener det er like stor sjanse for at vi blir gjenvalgt, som at vi ikke blir gjenvalgt». Altså 50/50.

Det er ikke mange som deler denne optimismen. Mer realistisk er kanskje en sjanse på 10–20 prosent, og da legger vi godviljen til.

En som åpenbart gjør det vanskeligere for Solberg og regjeringen, er investoren Jens Ulltveit-Moe, for han forteller til E24 at han i høst stemte på Miljøpartiet De Grønne (MDG), og det skal han fortsette med. Årsaken til Ulltveit-Moes valg er at MDG er «det eneste partiet med et realistisk klimaprogram». MDGs partiprogram «er helt supert, det er realistisk og velformulert».

Jens Ulltveit-Moe får jo stemme som han vil, men det blir mer utfordrende når han forteller at andre konsernsjefer han har snakket med, også har stemt MDG. «De som virkelig bryr seg om klimaendringer må gå til MDG».

På sidelinjen står nå Jens Ulltveit-Moe og heier

Det er flott for MDG med en slik støtte, men Ulltveit-Moe kan neppe bevege seg mye i Oslo, hvor MDG fikk knallresultatet på 8,5 prosent. Stadig flere næringsdrivende (butikker) rammes av dårlig fremkommelighet, færre og dyrere parkeringsplasser og dårligere vilkår for såkalt beboerparkering. Nå skal også deler av elbilfordelene kuttes. MDG tror alle kan gå, sykle eller reise kollektivt i Oslo. Ny E18 vestover fra Oslo til Asker vil de heller ikke ha.

På sidelinjen står nå Jens Ulltveit-Moe og heier.

Ulltveit-Moes klimaengasjement er stort, men det er ingen næringslivsleder i Norge som har tatt så mye feil om klima som Jens Ulltveit-Moe. Han har tapt milliardbeløp på REC Silicon, hvor han nå er helt ute, og hvor Ulltveit-Moe ikke skjønte hvor det bar, og han har tapt milliardbeløp på produksjon av biodrivstoff i Sør-Amerika.

Samtidig er Ulltveit-Moe Norges største eier av burgerrestauranter, og kjøttkonsumet her i landet skal vel ned? Om de store tapene kan snus til pluss er ikke sikkert, og Ulltveit-Moe vil selge noe av dette imperiet.

Restaurantene reddes ikke av veganmat.

Ulltveit-Moes håp («jeg er nokså sikker») er at MDG skal komme på vippen i neste valg.

Det er ikke bra for Høyre og dagens regjeringskoalisjon, og det kan være en ulykke for mange.

Det er mulig at Jens Ulltveit-Moe er i forkant, og ser noe vi andre ikke ser, men han har måttet føle på kroppen (kassen) at han ikke har timet riktig, og at hans løsninger ikke er så gode.

Ulltveit-Moe har råd til å feile, men det er det ikke alle som har, og å erstatte Høyre med MDG er ikke vårt ønske. Hvis flere konsernsjefer velger MDG, som Ulltveit-Moe hevder de gjør, står Erna Solberg foran større problemer enn dagens oppslutning på meningsmålingene.