Feig avgang

FrP-leder Siv Jensen. Foto: NTB Scanpix
Leder

At FrP nå går ut av regjeringen er ingen stor overraskelse. Etter at regjeringen vedtok å hente hjem en kvinne tilknyttet IS og hennes barn fra en flyktningleir i Syria, har FrP-tillitsmenn og FrP-velgere over landet uttrykt sin misnøye. Men hvordan kan en kvinne og ett barn føre til en slik bølge av raseri at Siv Jensen trekker partiet ut av regjeringen? Det er ikke lett å forstå.

Regjeringen var i intern krig

Trolig ligger det mye i at Venstre, KrF og Høyre tvang dette igjennom uten å lytte til FrPs protest. FrP kunne godta at man hentet barnet, men ikke kvinnen. Regjeringen var i intern krig.

Nå sier Siv Jensen at regjeringsbruddet mer går på at regjeringen var blitt grå og kjedelig, og det er delvis korrekt. Det blir grått når man blander Høyre, KrF, Venstre og FrP.

Men man har regjeringsmakt. Og som finansminister, har ikke Jensen vært særlig spennende hun heller. Ganske grå.

FrP kom også elendig ut av bompengestriden i fjor før kommunevalget. Bompengeaktivistene overtok helt, og stjal FrPs lekegrind. FrP hadde sovet i timen.

Siden har ikke partiet kommet seg, og nå mister de den viktige og spennende statsrådposten som Sylvi Listhaug har i Olje- og energidepartementet. Skal den kanskje overtas av Abid Raja (V) eller Ola Elvestuen (V) nå?

Og hvem skal nå ta roret i Samferdselsdepartementet?

Vil så FrP tjene på dette, frem til valget i 2021? Vi tror ja. FrP og Siv Jensen kommer til å bli vanskelige, og en ny Solberg trenger FrPs stemmer. Oppslutningen om FrP ligger under 10 prosent, og det blir mer nå. Kanskje opp mot 15 prosent. FrP kan stjele stemmer både fra Ap, Sp og Høyre.

Vi synes nesten synd på statsminister Erna Solberg, Hun stablet en firepartiregjering på bena, og det skal hun ha ros for, men det har kostet. Og Solberg har nesten vært for snill og god.

Nå skal hun slite med taperne KrF og Venstre, en tidligere regjeringspartner (FrP) og en aggressiv opposisjon. Det går neppe bra, men det ville det trolig heller ikke gjort med FrP i regjeringen.

Kanskje blir statsbudsjettet for 2021, som kommer i oktober, en ny æra for Solberg og regjeringen. Tøffere, bedre og mer utfordrende for regjeringen.

FrP valgte den letteste løsningen og vil tjene på det, men er det til det beste for landet?

I ettertid vil det trolig vise seg at hentingen av den norske kvinnen fra Syria provoserte flere enn FrP-politikerne. Men om regjeringen med Erna Solberg hadde sagt nei, ville ikke da FrP ha funnet en annen sak å gå på? Det var FrP som nå skulle reddes. Landet kom i annen rekke.

– Jeg mener det er en klar overreaksjon, sier Trygve Hegnar.