Den nye regjeringskabalen

Statsminister Erna Solberg (H). Foto: NTB Scanpix
Leder

Når statsminister Erna Solberg skal sette sammen en ny regjering etter FrPs uttreden fra regjeringen, må hun være brutal. Regjeringen er for stor i dag, og flere av statsrådpostene ser ut til å være laget for å få kabelen med FrP, Venstre og KrF til å gå opp.

Departementene for eldre og folkehelse, sikkerhet og digitalisering kan lett legges ned og integreres i andre departementer.

FrP har hatt syv statsråder, men det blir altså ikke syv taburetter å dele på for Venstre og KrF.

Trolig må de nøye seg med en ny statsråd hver.

Men viktigere enn antallet statsråder er hvilke departementer partiene får.

En kunnskapsrik, tøff og erfaren person

Siv Jensen har vært finansminister i seks år, og både Venstre og KrF sier nå at de gjerne vil ha denne posten. Det vil være unaturlig at Høyre har statsminister, utenriksminister og finansminister, hevdes det. Basert på et gammeldags kjøttvektprinsipp kan man kanskje tenke slik, men Erna Solberg må nå legge regjeringskabalen med tanke på at det blir et rotterace frem til valget i 2021, et valg de ikke-sosialistiske partiene sannsynligvis vil tape, og Høyre må ha finansministeren. En kunnskapsrik, tøff og erfaren person. Gjerne en næringslivsleder. Denne personen blir ansvarlig for 2021-budsjettet og 2022-budsjettet.

Det gjelder skatte- og avgiftspolitikken, bruken av penger fra Oljefondet og kontrollen med pengebruken i alle departementene.

Finansminister Siv Jensen (FrP) og regjeringen skryter av at den har gitt 25 milliarder kroner i skattelettelser siden 2013, og det er korrekt, men det er ikke mye å skryte av. Bare i 2019 betalte nordmenn 944 milliarder kroner i skatt, og det var 7,6 prosent mer enn i 2018.

De personlige skattene utgjorde 76 prosent av skatteinntektene.

Vi trenger nå en djerv og modig finansminister som utfordrer de budsjettene en Gahr Støre-ledet regjering vil komme med.

Det burde vært mange kandidater allerede, men på Høyre-siden er bare Høyres 1. nestleder, Jan Tore Sanner nevnt. Han er en bra mann, og var Høyres finanspolitiske talsmann i mange år i opposisjon, men han virker noe snill. Dagens finanspolitiske talsmann for Høyre, Henrik Asheim, er vittig, men er han erfaren nok?

Vi skulle ønske at Høyre og Solberg lanserte et knippe kandidater.

KrF har allerede lansert Hans Olav Syversen som finansminister. Han er i dag statssekretær ved statsministerens kontor (SMK), men når neppe opp.

Og fra Venstre? Abid Raja. Hjelpe oss. Sveinung Rotevatn? For veik.

Så har pressen lansert tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide som ny statsråd, og kanskje finansminister, men det blir for drøyt. Hareide ville erstatte Erna Solberg med Jonas Gahr Støre. Slikt kan man ikke glemme så raskt.

Høyre får ta finansministeren selv. Kanskje digitaliseringsminister Nikolai Astrup, som mister dagens statsrådstol, men da må han velge en helt annen offentlighetsprofil. Nå er han nesten sjenert. Men han har mye ballast om økonomi og finans hjemme fra middagsbordet med faren Eivind Astrup.

Venstre og KrF får ta Samferdselsdepartementet og Olje- og energidepartementet, og valg av statsråder her er nesten like viktig som finansministerjobben. Nesten. Gale valg kan bli en katastrofe.

Vi trenger kunnskapsrike og erfarne statsråder som tør å kjøre hardt i halvannet år fremover.