Hegnar: Dødstallet stiger og kursene faller

Foto: NTB Scanpix
Leder

Det var ikke den store overraskelsen da Nordsjøoljen (Brent) ble handlet godt under 60 dollar pr. fat mandag morgen, og asiatiske børser falt (i Kina var det stengt på grunn av kinesisk nyttår).

Antall bekreftede smittetilfeller av coronaviruset har passert flere tusen i Kina og det finnes enkelttilfeller i 11 andre land, herunder i Frankrike, USA og Canada, og antall dødsfall stiger stadig.

Denne krisen er ikke over enda.

Det er ikke lenge siden oljeprisen var over 70 dollar pr. fat, så vi snakker om store utslag i finans- og energimarkedene. Årsaken til at overraskelsen ikke er så stor, var at aksjekursene i en rekke flyselskaper i Kina og i ikke-kinesiske flyselskaper fredag falt med 10 prosent.

De kinesiske myndighetene har vært imponerende raske med å stoppe reisevirksomhet til og fra Wuhan og Hubei-provinsen, og fly, busser og tog står. USA og andre land frakter egne borgere ut av Wuhan med charterfly.

Slik sett er også Norge rammet av virusutbruddet i Kina

Lavere oljeetterspørsel på grunn av trafikken som er stoppet, er neppe så stor at oljeprisen faller så mye så raskt, men risikoen og frykten går på om coronaviruset sprer seg, og at det blir enda større og strengere reiserestriksjoner. I Kina, i resten av Asia og i andre land.

Først faller altså aksjekursene i flyselskapene, så faller aksjekursene i store og dominerende reiselivsdestinasjoner som må stenge ned (Disney, McDonalds) og så kommer olje- og energiselskaper.

Panikk er det ingen grunn til, men blir viruset stadig spredt verden over, kan det, hvis man ser veldig pessimistisk på situasjonen, bety frykt for redusert vekst i verdensøkonomien og med dette også fallende aksjemarkeder hvor man antar at inntjeningen går ned.

Ser man konkret på den norske offshresektoren som allerede har store problemer med liten aktivitet, stor gjeld og svake balanser, blir det ikke bedre av at oljeprisen er under 60 dollar pr. fat. Slik sett er også Norge rammet av virusutbruddet i Kina.

Norske helsemyndigheter sier at man er forberedt på å håndtere situasjonen hvis det skulle komme smittede personer til Norge, og det tror vi gjerne.

Verdens finansmarkeder reagerer imidlertid lynraskt, og når investorene ser at aksjene i flyselskapene faller så mye og så raskt, snur de seg rundt og leter etter andre bransjer og selskaper som er utsatt.

Da Oslo Børs åpnet i går, gikk det som det måtte gå. Oljeaksjene falt, Norwegian falt og shipping falt (Frontline). Oslo Børs startet kraftig ned.

Det var de ventede aksjer som falt. Om det skal bli mye mer, og fall på bred front, avgjøres av om viruset sprer seg og ikke lar seg stoppe, og om de internasjonale børsene også faller.

Vi har ikke mange sektorer som er skjermet for det som skjer i Kina, men det er mulig at oppdrettsnæringen kan klare seg bra. På den annen side må jo laksen sendes med fly, og flyene kan jo bli stoppet.

Foreløpig er det verste for Norge og norske aksjeinvestorer at oljeprisen faller så markert.

coronavirus
kina
oljepris
norge
Leder