Hegnar: – Cutters bør følge loven

Foto: NTB Scanpix
Leder

Askeladden er en selskapsgruppe hvor nye selskaper skal forbedre og forenkle tjenester og varer de fleste av oss, som forbrukere, kjøper. De mest kjente er frisørkjeden Cutters og legevakten Dr. Dropin, og snart også gravferd. Enklere, bedre og billigere.

Om man nødvendigvis får en bedre klipp på 15 minutter, skal være usagt, men billigere er det.

Investorene og lederne bak er unge, og de må forenkle og tenke nytt for å tjene penger.

Ett av tiltakene er at det ikke kan betales med kontanter hos Cutters. De sier blankt nei til alt annet enn kortbruk.

Kundene skal kunne velge

Dette er en dum filosofi, for etter finansloven er alle næringsdrivende pliktig til å ta betaling i form av kontanter. Forbrukertilsynet har tatt saken opp med Cutters, men de gir ikke etter.

Cutters mener de ikke må følge loven så lenge alle kundene vet man må betale med kort (særdeles dårlig jus), og Cutters-sjefen Kristian Solheim sier til VG at kontantfri betaling er en viktig del av forretningsmodellen, og målet er å «tilby så bra tjenester som mulig, til så lav pris som mulig.» Høres fint ut, men er altså ikke helt etter loven.

Cutters bør også følge loven

Solheim mener at kontant betaling fører til økte kostnader og i verste fall høyere priser.

Skulle Forbrukertilsynet tvinge Cutters til å ta imot kontanter i betaling, dreier det seg om «millioner» (Solheim til VG).

Det høres ut som ren propaganda.

Isolert sett er dette en fillesak, selv om Cutters i løpet av fire år har fått 81 frisørsalonger, men de må jo følge loven. Det er ikke nok å fortelle kundene at de bare tar imot kortbetaling. Kundene skal kunne velge.

Forbrukertilsynet hisser seg ikke mye opp, men det vises til at det kan ilegges overtredelsesgebyr og forbudsvedtak.

Alle vet at stadig flere bruker kort til betaling, og kortene brukes selv om vare- eller tjenestekjøpet er på 10 kroner for en bolle eller en sjokoladeplate.

Noen, også Finansavisens redaktør, synes det er greit med kontanter til betaling. Så lenge dette også er myndighetenes politikk, bør også Cutters følge loven, og gi kundene en valgfrihet.

Stadig flere synes det er greit å bli barbert av Cutters på 15 minutter uten at en saks blir brukt (vi krever litt mer av kvalitetsklipp).

Da bør frisørene ha tid til å ta imot kontanter. Millioner koster det ikke.

Leder