Trygve Hegnar: - Norsk økonomi inn for krasjlanding?

Foto: Iván Kverme
Leder

Ingen vet hva coronaviruset betyr for verdensøkonomien eller for norsk økonomi. Aksjekursen i flyselskapet Norwegian har, ikke overraskende, falt, og norske aksjonærer i store cruiseselskaper som Carnival, Norwegian Cruiseline og Royal Caribbean, har sett aksjekursene falle kraftig.

I første omgang rammer virusutbruddet internasjonalt reiseliv, og kanskje er det den berømte svarte svane vi ser. Noe ingen hadde tenkt seg, og hvor konsekvensene kan bli store.

Men helt uavhengig av coronaviruset er den evige pessimist, sjeføkonomen i Eika Gruppen Jan H Andreassen, i DN ute med dommedagsprognoser. Han er så skremt eller negativ at han spår 2-3 rentekutt fra Norges Bank i år (trolig den eneste i landet som tror det), fordi han tror på en krasjlanding for norsk økonomi.

Utgangspunktet denne gangen er tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser at detaljhandelen i desember falt med to prosent. Vi nordmenn shopper ikke mer.

Det ser plutselig litt skummelt ut

Noe av forklaringen kan være at vi brukte mye penger på Black Friday som var i november, men desembertallet var skuffende.

På toppen av dette kommer at boligbyggingen falt kraftig i fjor, at igangsettingen av nye boliger i år er lav, at det er blitt flere arbeidsledige siden i fjor sommer og at SSB mener det blir en nedgang i produksjonen i år.

«Norsk økonomi har gått inn for krasjlanding,» sier Andreassen.

Selv om Andreassen var den som bommet mest på boligprisene i fjor, slik det fremgår av Finansavisens boligtermometer, kan vi ikke automatisk avskrive Andreassens dommedagsprofetier nå. Det ser plutselig litt skummelt ut, og det altså før mulige effekter av coronaviruset.

Hva gjør man da? I Norges Bank tenker de nok på om rentebanen må senkes, og hos LO må de vurdere om lønnskravene ved årets tariffoppgjør må tas ned. Vi kan ikke få et kostbart lønnsoppgjør hvis økonomien er på full fart ned.

Lønnstakerne har nå en pen reallønnsvekst, men de sparer mer av pengene. De kjøper mindre.

«Det eneste som bremse nedgangen som nå kommer, er å fjerne boligforskriften eller å gi store skattelettelser», sier Jan H Andreassen til DN.

Men skattelettelser kan ikke komme før i statsbudsjettet for 2021 (legges frem i oktober), og en endring av boligforskriften sitter nok langt inne for vår nye finansminister Jan Tore Sanner.

Det vi kan enes om, er at det går litt tregere i norsk økonomi. Det er en avmatning. Så blir det et et spørsmål om virkemidlene for å holde dampen oppe.

Den sorte svanen er der. Skulle coronaviruset få en effekt på verdenshandelen og verdensøkonomien (les: svakere bnp-vekst), tror vi de første signalene vil komme i aksjemarkedene.

Andreassen bommer nok denne gangen også, men det er lurt å lytte til ham.

Leder