Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: ntb scanpix

Hegnar: - Selvfølgelig skulle og måtte de skrive om sniken Gahr Støre

Torsdag morgen i forrige uke ble Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, tatt på T-banen ved Stortinget uten billett. «Appen min funker ikke», sa Gahr Støre til de mange vaktene som hadde morgenvakt. «Når jeg trykker på knappen for å betale, virker den ikke.»

Men da en journalist fra DN viste hvor Gahr Støre skulle trykke, virket den. Ingen andre hadde problemer med Ruter-appen den dagen.

Dette var en fillesak. DN hadde flaks som sto klar på rett sted til rett tid, og selvfølgelig skulle og måtte de skrive om sniken Gahr Støre. Fillesak eller ikke fillesak.

Pressen har skrevet om tidligere riksadvokat Georg Fredrik Rieber-Mohn som ble tatt uten billett på T-banen (1990), SV-politikeren Bård Vegar Solhjell som snek på toget (2011), FrPs Per-Willy Amundsen snek på bussen (2013) og Aps Hadia Tajik som snek på T-banen (2014).

På denne bakgrunnen ville det vært rart om ikke DN hadde skrevet om Gahr Støre. De sto der da det skjedde og de hadde til og med fotograf med seg. Pressen skriver også om fillesaker.

Det merkelige er at flere aviser på venstresiden harselerer med DN og avisene som fulgte opp. Kommentatorene liker ikke at det fleipes med Gahr Støre som reiste uten gyldig billett.

I kommentarfeltene var det selvfølgelig skadefryd over at en politiker med en ligningsformue på 61.788.656 kroner snek på trikken, men det var mer kritikk av mediene som gjorde dette til en stor sak.

Som Mari Brenna Vollan som i Klassekampen skriver at «det er på tide at noen tar opp kampen mot VG og Dagens Næringsliv om den beste snikejournalistikken.» Og hva hadde DN spurt Gahr Støre om? «Er du redd for å bli kjent som snike-Støre nå?»

Bård Vegar Solhjell skrev på Facebook at togsnikingen ble brukt mot ham i mange år etterpå.

Vi tror ikke Gahr Støre uten billett blir husket så veldig lenge. Det er en fillesak om noen få kroner. Jonas Gahr Støre planla ikke å snike. Men pressen kunne ikke late som om det ikke har skjedd. Folk blir fanget i vaktenes kontroll hver eneste dag.

Det er en fillesak om noen få kroner

Og da er vi ved vårt poeng: Hva ville venstreavisene, som ikke ikke liker at DN og andre aviser pirker i Gahr Støres plettfrihet, ha skrevet om Stein Erik Hagen, Olav Thon, Johan H. Andresen, Nikolai Astrup, Christian Ringnes, Christen Sveaas eller John Fredriksen om de var tatt for å snike eller reise uten billett på T-banen, på trikken eller med toget?

Det ville blitt et helvete, med massevis av helsider i de største avisene. Her i avisen kanskje en ironisk kommentar på Baksiden.

Kanskje var venstresidenjournalistene imponert av at Gahr Støre i det hele tatt bruker T-banen til stasjonen som stopper midt under Stortinget, og de aner jo at han om halvannet år vil bli kjørt i sort regjeringsbil til alle døgnets tider.

En slik mann sniker ikke. Eller gjør de det ?

Det er ikke ofte vi gir vår rosa konkurrent ros, men det skal de ha for at de ikke valgte den letteste veien i fillesaken.