Hegnar: - Det hjalp åpenbart å komme ut av det Listhaug kalte et fengsel

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og FrP-leder Siv Jensen. Foto: ntb scanpix

Fremskrittspartiets uttreden av Solberg-regjeringen har vært en stor taktisk suksess. Fra en oppslutning rundt 10 prosent (fallende tendens), viser flere meningsmålinger nå en oppslutning helt opp til 16 prosent (Norstat). En så dramatisk endring kunne partileder Siv Jensen knapt ha forutsett eller drømt om.

Det hjalp åpenbart å komme ut av det Sylvi Listhaug (FrP) kalte et fengsel.

Men denne gevinsten kommer på bekostning av Høyre. En måling for TV 2 gir Høyre 17,8 prosent, mens en annen viser 18,3 prosent. Fallet er rundt fire prosentpoeng fra desember til januar/februar. Når velgerne går fra Høyre til FrP blir ikke sannsynligheten for en ny ikke-sosialistisk regjering etter valget i 2021 større. Situasjonen er like ille.

Situasjonen er like ille

Og skulle det gå videre opp for FrP og ytterligere ned for Høyre, kan Siv Jensen brått bli statsministerkandidat. Hvem kunne sett dette for bare noen uker siden?

Nesten like overraskende som FrPs hopp på meningsmålingene, er Senterpartiets fall til 13,9 prosent hos Respons Analyse. Sp har jo vært over 20 prosent, så dette er dramatisk. Mange Sp-velgere må ha gitt stemmen til FrP denne gangen.

Men fordi 13,9 prosent er blant Sps beste resultater noensinne (valget i 2017 gav 10,3 prosent), later partileder Trygve Slagsvold Vedum som alt er bra. Det er bare tøys. Sp-velgere fra andre partier, vender tilbake til utgangspunktet. Siv Jensen sier til VG at «Sp blir avkledd av velgerne. Spagaten de står i blir avslørt nå. Hvis Sp mener alvor med sin politikk, må de samarbeide med de partiene som gjør det mulig å få gjennomslag. Det er på den andre siden av politikken.»

Slagsvold Vedum svarer med å si at «det er bare tull. Hun mener jo ikke det. Det er bare politisk spill.»

Det har han noe rett i. Ingen av de borgerlige partiene vil ha med Sp nå. Og Trygve Slagsvold Vedum vil helst regjere alene med Ap, uten SV, Rødt eller MDG.

Det er imidlertid en helt usannsynlig løsning, for Ap faller som en sten. Norstat gir Ap bare 23,2 prosent, og det er et fall på 2,9 prosentpoeng. Ap + Sp er ikke sant.

Ap-velgerne som faller fra, går imidlertid ikke til Høyre. De fleste går til FrP.

At de rødgrønne likevel har et stort flertall (på meningsmålingene) skyldes at både SV, Rødt, MDG og Sp ligger langt over sperregrensen, mens Venstre fortsatt ligger under og KrF så vidt over.

Dagsavisen mener at «borgerlige velgere som nå premierer FrP for bruddet, vet nok ikke hva de gjør. Velgere som nå flytter seg fra Høyre til FrP, gir i praksis sine stemmer til Jonas Gahr Støre som statsminister. Forvirringen på borgerlig side er stor.»

Det er kanskje riktig i dag, men det kan også være at FrPs uttreden av regjeringen har ført til en helt ny dynamikk hvor velgerne beveger seg mer. Sps opptur ser ut til å være stoppet og de borgerlige partiene (samlet) kan ikke avskrives ennå, så dystert det enn så ut.