Trygve Hegnar: - Amerikansk politikk er blitt mer spennende enn noen gang

President Donald Trump. Foto: ntb scanpix

Vi har fulgt mye (altfor mye, faktisk) av riksrettsprosessen i USA, og det var ingen stor overraskelse at president Donald Trump ble frikjent for både maktmisbruk og anklagen om å hindre Kongressens etterforskning. Stemmetallene var 48 for at han var skyldig og 52 ikke-skyldig når det gjaldt maktmisbruk, og 47 for skyldig og 53 ikke-skyldig i spørsmålet om å hindre Kongressen i sitt arbeid. I og med at det kreves to tredjedels flertall i Senatet for en fellelse (fjerne presidenten fra sitt embete), var resultatet gitt fordi republikanerne har et stort flertall i Senatet. 20 republikanere måtte ha stemt med Demokratene (som alle stemte skyldig på begge punkter).

President Donald Trump feiret seieren med å beskylde sine fiender for å være korrupte, onde, løgnere og at han hadde gått gjennom et helvete. «Det var urettferdig og jeg gjorde ikke noe galt.»

Sprogbruken, retorikken og Trumps selvgodhet er nesten utrolig, og han får i USA og utenfor USA mange fiender på grunn av dette. I de fleste medier i verden er Trump hoggestabbe hver eneste dag. Når han sier at «jeg vet ikke om andre presidenter hadde tålt det,» så er det noe i det.

Sprogbruken, retorikken og Trumps selvgodhet er nesten utrolig

Man kan lure på om Demokratene virkelig trodde at søksmålet/tiltalen i Senatet ville føre til fellelse, eller om det var ren partipolitikk for å svekke Donald Trump, men de ukelange rettsdagene var alvorlige nok (CNN dekket alt).

Hvis målet med søksmålet var å svekke Trump foran det kommende valget i november, var det trolig skivebom. Etter at Trump ble frikjent, har han fått de beste meningsmålinger siden han ble valgt til president. Gallup viser at 49 prosent nå mener Trump gjør en god jobb og mer enn 50 prosent ser positivt på Republikanerne (43 prosent i september). Både Donald Trump og partiet er løftet.

Under talen i Kongressen om Rikets tilstand brukte Trump mye av tiden til å fortelle om fremgangen i amerikansk økonomi , og han har mye å skryte av. Nesten alt går den riktige veien. Det hevdes at noe av fremgangen ville kommet uten Trump, og det kan vel ikke utelukkes, men det er en litt smålig kritikk. Æres den som æres bør.

President Donald Trump vil gå inn i valgkampen for å bli gjenvalgt med stor styrke, og hans muligheter er nå mye bedre enn de var for noen måneder siden.

Sprogbruken vil, om mulig, bli enda hardere og pågående, og kritikerne blant Demokratene vil bli filleristet og fradømt all ære. Innad blant Republikanerne er Trump uangripelig.

I en Trump-biografi er det sitat fra en tidligere Trump-mentor, der heter det: «Aldri innrøm at du tar feil. Påstå alltid at du har vunnet. Og hvis noen beskylder deg for noe, gå rett i ansiktet på dem og sleng beskyldningen tilbake, med tre ganger så stor styrke.»

Det er liten tvil om at Donald Trump følger dette rådet.

Lederen i Representantenes hus, Demokraten Nancy Pelosi, som rev i stykker manuskriptet til Trumps tale i Kongressen foran øynene på alle, vil få merke dette. Det blir en vill valgkamp.

For oss i media, er det spesielt spennende å se om CNN vil fortsette sin ensidighet og kamp mot Donald Trump i valgkampen, eller om det bare var i riksrettsspørsmålet de tok et standpunkt mot presidenten.

Amerikansk politikk er blitt mer spennende enn noen gang. Donald Trump kan faktisk bli gjenvalgt.