En dødfødt sak

Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB Scanpix

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum har vært flink til å finne saker som har slått an, og oppslutningen om Sp det siste året har steget som en rakett, inntil luften nå ser ut til å ha gått ut av ballongen. Stikkordene er politireform, kommunereform, sentralisering, sykehuslokalisering og billigere transport. Alt er vinnersaker for et parti i opposisjon og som snakker distriktenes sak. Sp og Slagsvold har feid over Ap og (delvis) Høyre.

Men på ett punkt ser det ut til at Slagsvold Vedum har fått en fiks ide som er (nesten) umulig å forstå. Han er imot PR- og informasjonsrådgivere, og han vil i praksis forby dem i offentlig sektor.

Han vil i praksis forby PR-rådgivere i offentlig sektor

Det er, når sant skal sies, veldig mange av dem, og antallet øker hele tiden. Antall ansatte journalister går ned (ikke i Hegnar Media), og journalistene blir i stedet informasjonsrådgivere.

Ingen ser ut til å klare seg uten. Informasjonsrådgiverne gir råd om generell drift og de fronter saker for kommuner, fylkeskommuner og stat når det gjelder lokalisering av sykehus, veier, og utdannelsesinstitusjoner. Informasjonsrådgiverne kan fortelle private aktører hvilke knapper det skal trykkes på for å få saker gjennom i forvaltningen.

Vi klarer ikke å hisse oss opp over det, selv om det er litt pussig at private ledere eller offentlige etater er så dårlige til å formulere sine budskap at de må ha en (dyr) hånd å holde i.

Men det er slikt selskaper som First House, lever godt av.

Trygve Slagsvold Vedum vil forby slik bruk i offentlig sektor, og det er temmelig sprøtt.

Begrunnelsen, i sin primitive form, er at ordførere skal slutte med det og heller «bruke pengene på flere sykepleiere og lærere, ikke PR-konsulenter» (VG).

Temmelig barnslig.

Litt pinlig for Slagsvold Vedum er det når det viser seg at det finnes mange Sp-ordførere som også bruker og betaler for kommunikasjonsrådgivere.

«Det kan se ut som det er veldig langt mellom liv og lære for Norges selvutnevnte distriktsgeneral,» sier landets nye distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Slagsvold Vedum ser ikke det, og viser til at ordførerne bør søke hjelp hos de som allerede arbeider i kommunene, og han har en teori om at «hvis alle kommuner skal leie inn hvert sitt kommunikasjonsbyrå blir det et nullsumspill. Det blir ikke noen vei av det».

Nullsumspill? Noen får jo veien eller sykehuset. Og det kan vel ikke utelukkes at kvaliteten på rådene kan variere.

Helt rørete blir Slagsvold Vedum når han sier at «myndighetspåvirkningen må man bare slutte med. Vi har et folkestyre, ikke et konsulentstyre».

Haha, gøy.

Når og hvis Trygve Slagsvold Vedum i 2021 får plass som statsråd i landbruksdepartementet eller i distriktsdepartementet, eller endog i næringsdepartementet, vil han få en hale av taleskrivere, rådgivere og PR-agenter. Han vil ikke klare seg uten.