Politikere og dobbeltlønn

Geir-Inge Sivertsen (H). Foto: NTB Scanpix
Leder

Vi vet at stortingspolitikere jukser for å øke sine inntekter fra kjøregodtgjørelser og reiser.

De lager falske reiseregninger, oppgir gale antall kilometer reist, og later som privatreiser egentlig er reiser i politikkens tjeneste. En dom med straff er allerede avsagt mot FrP-representanten Mazyar Keshvari (påtalemyndigheten har anket straffeutmålingen) og en annen sak, med Ap-representanten Hege Haukeland Liadal, som Aftenposten avslørte har levert falske reiseregninger i fire år, har vært under etterforskning i mer enn et år. Hun har trukket seg fra flere Ap-verv i Rogaland.

Det er få tilfeller, men det har vært jukset. Simpelt bedrageri er det.

Simpelt bedrageri er det

En helt annen sak er hvis en politiker i en periode har fått dobbeltlønn. Dagens fiskeriminister, Geir-Inge Sivertsen (H), ble den 4. september i fjor utnevnt til statssekretær, da han var ordfører. Frem til årsskiftet fikk Sivertsen både etterlønn som ordfører, og lønn som statssekretær. Ifølge Dagbladet søkte Sivertsen om etterlønnen, og han fikk derfor 120.000 kroner fra sin kommune.

I utgangspunktet bør vel ikke noen få lønn fra to forskjellige arbeidsgivere samtidig, men det er ikke uvanlig at arbeidstagere som sier opp eller blir sagt opp, får etterlønn i en kort periode uansett årsak. I det offentlige er det derimot normalt at etterlønn avregnes krone mot krone i den nye jobben.

Sivertsen, som nå er blitt statsråd, vil betale tilbake de 120.000 kronene, og saken kunne kanskje vært ferdig der, og Erna Solberg sier at «det var ikke så lurt å gjøre dette.»

Men Aps stortingsrepresentant Terje Aasland, som er partiets næringspolitiske talsmann, er slett ikke ferdig med saken. Han mener at denne dobbeltlønnen i nesten to måneder må sidestilles med trygdemisbruk eller trygdesvindel. Han mener «de moralske bjellene burde skingret i Sivertsens ører da han søkte om etterlønn samtidig som han var i ny jobb» (Dagbladet).

«Det viser mangel på dømmekraft», sier Aasland. Kanskje, og kanskje hadde Sivertsen litt øresus, men kan det sammenlignes med at man svindler NAV og blir anmeldt og kanskje dømt for trygdesvindel?

Vi synes ikke det, men Aasland sier at «dette er et bilde på at samfunnstoppene sklir unna, mens vanlig folk kan havne i fengsel.»

Men det er kanskje så enkelt som at Geir-Inge Sivertsen trodde at det skulle være og kunne være en slik dobbeltbetaling. Kommunen sa i hvert fall ikke nei.

Vi er faktisk mer kritiske til stortingsrepresentanter, fra alle partier, som ved uttreden fra Stortinget har fått ekstra betaling fra Stortinget fordi de angivelig ikke kunne arbeide i egne bedrifter de (hendig) opprettet. De fikk karantenepenger da de laget egne konsulentselskaper.

Bjellene ringer.

Trygve Hegnar
stortingsrepresentanter
Lønn
mazyar keshvari
geir inge sivertsen
terje aasland
Leder