Vegard Ulvang. Foto: NTB SCANPIX

Trygve Hegnar: - Vegard Ulvangs fikse idé

Norske skiløpere er så gode for tiden at de helt dominerer de internasjonale resultatlistene. Det gjelder ikke norske hoppere, som denne vinteren stort sett har havnet på kulen, men kvinnelangrenn, herrelangrenn, skiskyting og delvis kombinert, som knapt noen bryr seg om.

Verdenseneren Therese Johaug er så suveren at hun føler hun må unnskylde og forsvare seg. Hun blir frustrert av det, sier hun, men VG-journalisten Leif Welhaven hjelper til ved å skrive at «vi kan ikke vente at Johaug skal gå baklengs eller stoppe og ta en kvikk lunsj eller appelsin, bare for at konkurrentene skal få nærme seg litt.»

Problemet skal visstnok være at underholdningsverdien synker når Norge dominerer så voldsomt, og forsvinner underholdningsverdien, blir det mindre penger fra sponsorer og lavere betaling for fjernsynsrettigheter og slikt.

Vi skjønner ikke helt kritikken, for oss øker underholdningsverdien når Norge tapetserer toppen av resultatlistene, men de blir kanskje sure i Sverige, USA eller Bulgaria.

Skilegenden Vegard Ulvang som vant 14 OL- og VM-medaljer frem til 1997, og som deltok og deltar i Gutta på tur-serien i TV 2, leder i dag langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), og han er ikke glad for den norske dominansen i skisporet.

Ulvang er ikke glad for den norske dominansen

Han vil ikke at Therese Johaug skal stoppe opp og ta en Kvikk lunsj i sporet, men han har et forslag. Han vil at penger som store skinasjoner som Norge får for fjernsynsrettigheter, skal deles ut til mindre skinasjoner. Da vil det bli andre boller, og de norske vil bli skjøvet nedover på listene. Therese Johaug vil ikke lenger vinne med to minutter.

Vi synes Ulvang har en altfor sterk tro på pengenes makt. Norske hoppere har sikkert fått like mye penger i denne sesongen som i fjor, men det har ikke hjulpet. Konkurrentene hopper lenger.

Kanskje det er slik at norske langrennsdamer og langrennsherrer har klart å skape et fantastisk miljø og en treningskultur som, sammen med gode trenere, gir gode resultater.

Jentegjenger og guttegjenger.

Så er det slik at Norge også trolig har verdens beste smørere i eventyrlige smøretrailere (alltid på veien for Norge), og de kan neppe kjøpes for penger. Og utøverne tjener så godt at de kan ha et normalt familieliv, og etter karrieren skriver de bøker, selger egne kleskolleksjoner, holder foredrag eller kommenterer i media. Eller deltar i Gutta på tur.

Trolig trener de også riktig, basert på de beste erfaringer innen styrke, utholdenhet, teknikk og surstoffopptak.

De norske utøverne trener kanskje bedre enn konkurrentene.

Om det er rettslig mulig å dele opp og fordele pengene fra fjernsynsrettigheter til små land med fattige skiforbund, tør vi ikke si, men slike avtaler løper gjerne i 5-10 år, og hva skjer hvis norske langrennsløpere, av en eller grunn, plutselig blir dårligere utøvere, skal da potten reforhandles på ny?

Kanskje er det kjedelig å se på mesterskapene på TV i år på grunn av norsk dominans (vi synes ikke), men det kan være helt annerledes om ett eller to år frem i tid.

Vi tror Vegard Ulvang bommer med sitt forslag om solidaritetspotter fra lisensinntekter.

Vi bør heller låne ut gode trenere og smørere. Norske hoppere blir stadig tatt for juksing med hoppdressene. Kanskje de har hatt for mye penger.

Therese Johaug er vel den perfekte skiløper. Hun kan neppe kjøpes for penger. Men hun må forsvare at hun vinner. Baklengs skal hun ikke måtte gå.