Pelsforbud

Pelskåper til salgs. Foto: ntb scanpix
Leder

Et samlet storting har vedtatt å avskaffe pelsdyrnæringen. I 2025 er det et næringsforbud mot avl av pelsdyr i Norge.

Det var Venstre som fikk dette inn i regjeringsplattformene på Jeløya og Granavolden.

Frem til nå har pelsdyrbønder og stortingspolitikerne vært opptatt av hvilken kompensasjon bøndene skal få når driften skal avvikles. Til å begynne med trodde man at rundt 300 millioner kroner til de 170 pelsdyrbøndene var nok, men debatten i Stortinget nylig viste at reglene er uklare, og staten må regne med en erstatning på minst 1 milliard kroner.

En dumhet blir ikke bedre av å gjøre en ny

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har ikke vært veldig god eller informert. Hun har blitt overkjørt av pelsdyrbøndene.

Men sagaen om pels og pelsdyr i Norge er ikke over. Venstre er så fornøyd med sin seier, at partiet vil gå videre med et forslag om å forby import av pels («det er en naturlig oppfølging av vedtaket som er gjort»). Nationen har undersøkt hvor saken står, og det viser seg at både SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG) støtter et forbud. MDGs kommende partileder, Une Bastholm, sier at «det er innlysende at et forbud mot import av produkter fra pelsdyroppdrett må komme på plass raskest mulig. Vi har jobbet for et slikt forbud lenge, men argumentene for dette er selvsagt enda sterkere nå som pelsdyrholdet i Norge avvikles».

FrP sier blankt nei til et importforbud og Høyre er er heller ikke særlig glad for et importforbud. Margunn Ebbesen (H) sier at «vi er i utgangspunktet både imot å nedlegge pelsdyrnæringa og også et importforbud». Hun viser til at næringsforbudet kom i regjeringserklæringen, og det står ikke noe om importforbud der.

Det morsomme er at Senterpartiets talsmann i næringskomiteen, Geir Pollestad, som har vakt oppsikt med å kritisere Michelin-kåringen og kritikk av de små rettene man får på luksusrestaurantene, er krystallklar på at partiet går imot et importforbud.

Til Nationen sier Pollestad at «en dumhet blir ikke bedre av å gjøre en ny. Så jeg vil ikke ha flere forbud. Det er mer enn nok næringsfiendtlighet fra høyreregjeringen som det er».

KrF er passe lunkne.

Man kan selvfølgelig smile av at nettopp Sp snakker om Høyres næringsfiendlighet, så lenge Sp er allergisk mot alt som har med konkurranse og import av landbruksvarer å gjøre, men vi får ta de gleder vi får.

Bra det, Pollestad!

Så kan man lure på hvor hardt Venstre vil presse på for et importforbud i regjeringen.

Vi får håpe at Høyre sier like klart nei som det FrP gjør.

Et lite poeng er at pels fra dyr er et naturprodukt, mens erstatningen vil bli pelser fra kunststoffer, og det er neppe særlig klimavennlig.

Og hvis det blir et importforbud for pels, så vil det vel bare gjelde import i næring.

En liten pelsjakke kjøpt i utlandet til privat bruk får man kanskje lov til å eie. Kanskje.

Venstre har svaret.

pels
pelsdyrbønder
mdg
olaug bollestad
Kommentar
Leder