Hegnar: Kjøpe aksjer nå?

Ola Grytten. Foto: Ivan Kverme

Økonomiprofessor Ola Grytten (NHH) er en særdeles optimistisk person. Til VG hadde han i går to råd: «Vask hendene. Og å kjøpe aksjer nå er ikke så dumt. Da kan du regne med en kraftig gevinst om ikke lenge. De med penger, tenker jeg investerer i aksjer nå.»

Grytten, som alle andre, har sett at Hovedindeksen ved Oslo Børs er ned 27,5 prosent siden nyttår, og historien har vist at slike fall kan gi store gevinster. Oljefondets ekstreme avkastning under finanskrisen i 2008-2009 er et godt eksempel på det. Oljefondet kjøpte aksjer med begge hender.

Men det er annerledes nå. Under finanskrisen gjaldt det å holde det internasjonale banksystemet flytende, og norske banker fikk gullkortet av finansminister Kristin Halvorsen.

Nå er det norsk næringsliv, på bred front, som kan knekke sammen.

De siste offisielle tallene fra NAV viser 2,3 prosent ledige, det vil si 77.200 helt arbeidsledige.

Dette tallet kan om kort tid være 200.000 eller 250.000 arbeidsledige. Vårt tall er selvfølgelig beheftet med stor usikkerhet, men permitteringsbølgen har såvidt begynt. Startskuddet går faktisk i dag (mandag), for dem som har todagers varslingsplikt, mens resten starter opp om en uke.

Første bølge er hotellene over hele landet. Det finnes ikke gjester, og hotellene må stenge. Hele Continental-komplekset midt i sentrum er stengt ned. Som også hotellene i fjellheimen (Beitostølen). Norwegian vil permittere 5.000 ansatte og det vil være vanskelig å finne bedrifter innen reiseliv som ikke vil permittere.

Ikke alle kan få redningspakker

Ifølge NHO har 24 prosent av bedriftene igangsatt permitteringer, og det overrasker ikke, men det er rene sjokktallene når NHO forteller at 79 prosent av de spurte i en medlemsundersøkelse (de ble spurt den 12. og 13. mars) svarte at det kan bli aktuelt med permitteringer. Mellom den 6. og 9. mars var det bare en prosent som hadde startet med permitteringer.

NHO-sjefen Ole Erik Almlid sier til VG at han «fikk frysninger. Nå ser vi tilbakemeldinger fra hele næringslivet i Norge som jeg aldri trodde jeg skulle få se.»

Almlid kan bare venne seg til det. 200.000 arbeidsledige kommer før han og regjeringen aner det. Etter hotellene kommer hele tjenestesektoren med alle restaurantene, frisører , treningssentre og lignende. Ingen kan eller vil holde åpent.

Fredag kom permisjonsvarsel fra Røkke-kontrollerte Aker Solutions for 6.000 ansatte i Norge. Det var den første store industribedriften.

Coronakrisen rammer nå alle.

«Denne krisen er ikke bra for noen, men den er veldig mye mindre dårlig for Norge enn for andre,» sier professor Ola Grytten.

Med den norske turistnæringen og den olje- og gassbaserte industrien som lider under den lave oljeprisen (den har vært i krise i flere år allerede), er vi ikke så sikre på det.

Regjeringen har kommet i gang med første fase av hjelpetiltakene, og det er fint, men det må komme mye mer. Men ikke alle kan få redningspakker. Og hvor store skal pakkene bli? Har Norge råd til å redde Norwegian som nå også fikk reiseforbudet til utlandet (innenlandsreiser går fortsatt) i fleisen?

Vi tenker at «de med penger» (Grytten) sitter på pengene sine en stund til. For å se hvor mye som er igjen. Skatteadvokat Bettina Banoun i Wiersholm sier det tankevekkende slik: «Når skattemeldingen nå til våren skal leveres for 2019, kan ikke regjeringen kreve inn formuesskatt for ikke-eksisterende papirverdier. Når formuen faktisk har forduftet, selskaper går med tap, utbyttekapasitet forsvinner og arbeidsplasser står i fare, kan ikke staten opprettholde en høy beskatning av fiktiv formue.»

Kanskje finansminister Jan Tore Sanner bør fjerne formuesskatten for 2019 (som en start).