Vi nærmer oss depresjonen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: NTB scanpix

Etter det store børskrakket i 1929 fulgte den internasjonale depresjonen som vi i Norge kalte «de harde trettiåra.»

Arbeidsledigheten var høy, og er antatt å ha vært rundt 10 prosent. Men noen mener 13–14 prosent, og for fagorganiserte var arbeidsledigheten i 1933 ikke mindre enn 22 prosent.

For noen uker tilbake var arbeidsledigheten i Norge bare 2,3 prosent, men med coronakrisen har det gått rett oppover. Offisielle tall foreligger ikke, men NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum, mener at ledigheten ikke har vært høyere siden 1930-tallet. Den var 6 prosent i 1993 da rentene var skyhøye, eiendomsprisene raste og de store bankene gikk over ende (ble tatt over av staten).

På grunn av permitteringsbølgen er vi trolig godt over seks prosent nå, og på vei mot en arbeidsledighet på 10 prosent. Det er nok verre enn selv Dørum («jeg har noen år på baken») tror.

Når NAV får 40.000 søknader om dagpenger (permitteringspenger) på en eneste dag, går det fort i svingene. Det utgjør nemlig 1,4 prosent av arbeidsstyrken.

Forklaringen på at ledighetstallene øker så kraftig, er at alle som vil ha dagpenger, først må registrere seg som arbeidssøkende, og det gjør de hos NAV.

Og det er her vårt poeng kommer. Flodbølgen inn til NAV er så stor. Alle ønsker å komme inn under ordningen hvor bedriftene (bare) må betale lønn i to dager og NAV betaler full lønn opp til dag 20. Deretter blir det (inntil 6G) 62,4 prosent av opprinnelig lønn i dagpenger.

For mange kan kanskje dette oppfattes som lite, men når Norge stenges ned på grunn av corona, blir det arbeidsledige på hvert eneste hjørne. Alt fra flygere til fotballspillere, fotballtrenere, frisører, drosjesjåfører og hotellansatte. De kommer fra alle yrker.

Permitteringsordningen er god (til og med generøs) og alle vil melde seg. God for bedriftene som blir kvitt lønnskostnadene inntil verden blir normal igjen, og delvis god for de ansatte.

Normalt må bedriftene betale de første 14 dagene, men regjeringen viste mot og lot NAV ta det meste inntil 20 dager.

Dette har ikke NAV klart å håndtere, og de første permitterte venter fortsatt på sine penger.

Det er også - utrolig nok - krangel om den såkalte varslingstiden som alle bedrifter må gjennom, skal være på to dager eller som tidligere 14 dager. Forskjellene er ingen liten spøk for små og mellomstore bedrifter.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sitter hjemme i Porsgrunn på grunn av coronasmitte, men derfra må han ta grep for å unngå at regjeringens permitteringsordning blir undergravet. En ny NAV-skandale er det siste vi trenger.

Vi er faktisk på vei mot 10 prosent arbeidsledige, og det bør stoppe der.

Etter permitteringsbølgen kommer konkursbølgen.

Det er bare å feste setebeltene. Coronakrisen har såvidt begynt.