Momserier mot corona

Finansminister Jan Tore Sanner (H). Foto: NTB scanpix
Leder

De fleste vet kanskje at om man kjøper og spiser en bolle i en kafe, påløper det en momsavgift på 25 prosent. Spist og betalt. Tar man derimot med bollen ut av salgslokalet, er momssatsen bare 15 prosent som gjelder for næringsmidler. Vi har altså en lav og høy sats.

En lav sats gjelder for mat (15 prosent) og en annen lav sats gjelder for hotellovernatting, persontransport, kultur, idrett og kinofremvisning (12 prosent)

Tankegangen bak er vel at noe man kjøper og trenger er så viktig at kjøpsprisen skal holdes nede. Det blir billigere med 12 prosent moms enn 25 prosent moms. Lav sats og normal sats.

I sitt forsøk på å avhjelpe coronakrisen har regjeringen også beveget seg inn på momsområdet, og dessverre virker det merkelig lite gjennomtenkt og gjennomførbart.

Det første forslaget som kom, var å senke den lave satsen til 8 prosent, med virkning fra den 1. januar i år. Da fikk revisorer og regnskapsførerer over hele landet gåsehud. Skrekk og gru.

Da fikk revisorer og regnskapsførerer over hele landet gåsehud

Alle næringsdrivende, enten det er hoteller, drosjesjåfører eller kinoer som hadde lagt 12 prosent på regningen, skulle altså med tilbakevirkende kraft beregne 8 prosent. Hvem skulle da få differansen? Hotellet eller gjesten som hadde overnattet mellom 1. januar i år og 1. april i år? Å finne gjesten eller drosjekunden og tilbakebetale noen få kroner, høres nesten ut som et mini-corona.

Ikke før hadde dette forårsaket hodepine og jobb med regnskapssystemer og avgiftsinnbetaling, sa regjeringen at satsen ikke skulle senkes til 8 prosent, men til 7 prosent. Hørtes fint ut, og til slutt ble det 6 prosent. Som altså skal gjelde fra 1. april 2020 til 31. oktober 2020. Etter den 31. oktober og ut året blir det igjen en momssats på 12 prosent.

Alt dette for å hjelpe og avlaste næringsdrivende og selskaper som har tapt nesten all omsetning. Et edelt formål, men hvis hotellene ikke har gjester, spiller det vel ingen rolle om momssatsene er 12 eller 6 prosent? Kjører stressede kunder mer taxi med en redusert sats for momsen? Og blir det flere konserter og festivaler med den lave satsen?

Vi tror dessverre at dette tiltaket, som skal gjelde i seks måneder, har nærmest null effekt.

De næringsdrivende blir ikke rikere fordi momsen skal til staten uansett (rett nok med fradragsrett for inngående moms), og det hele koker da ned til om en lavere sats skaper økt etterspørsel. Vil det få permitterte drosjesjåfører i arbeid igjen? Svaret er nok nei.

Alle idrettsarrangementer er avlyst (altså ingen billetter der) og det er også festivalene.

Derimot krever disse endringene store endringer i regnskapssystemer og bokføringen, slik at vinningen går opp i spinningen. Regjeringen vil sikkert noe godt med endringene, men ingen har sett på de praktisk konsekvensene. Og er kjøper en næringsdrivende spiller det ingen rolle om lav eller høy sats (og hvor lav), for de næringsdrivende har full fradragsrett for inngående avgift i utgående moms.

Ikke hjelper momskuttet de næringsdrivende, som man vil hjelpe, og mindre coronasmitte blir det heller ikke. Allerede 31. oktober er det slutt på momsmora.