Noen vil forlenge hytteforbudet

Havnen i Risør. Foto: Dreamstime
Leder

Mandag er det slutt på forbudet mot å overnatte i egne hytter utenom bostedskommunen. Forbudet straffet en halv million nordmenn i påsken, og det er stilt gode spørsmål om forbudet var så klokt og gjennomtenkt som det burde vært. At hytteeiere var mer smittefarlige på hytta og på fjellet enn i byer og tettsteder med kollektive transportmidler og tettpakkede utfartssteder var det ikke mange som trodde på. Derfor stresset helsemyndighetene at hytteforbudet ikke primært var for å hindre smitte av coronaviruset, men for å beskytte kommunenes helseberedskap. Kommunene hadde ikke kapasitet både til coronasyke og lokalbefolkningen som brakk benet eller fikk hjerteproblemer.

Nå er det vel slik at de fleste med symptomer på coronasmitte ville reist hjem, men siden antallet smittede har gått ned, antallet innlagte går ned, antallet personer i respirator går ned og r-faktoren er nede på 0,71 (én som allerede er smittet, smitter bare 0,7 ny), så går det den rette veien.

Ordføreren tror på rene opprøret og ny folkevandring

Norge kunne derfor åpne litt opp. Skolebarn skal på skolen, frisører får klippe og fra mandag er hytteforbudet opphevet. Trodde man.

De fleste har fått med seg, eller tror på, at hytteforbudet er noe som avgjøres på nasjonalt plan, og det er det helseminister Bent Høie (H) hevder hele tiden. Men i Vinje kommune har de på eget initiativ forlenget hytteforbudet med en uke. Senterpartiordfører Jon Rikard Kleven sier at «vi er redd mange vil benytte sjansen når det nasjonale hytteforbudet blir opphevet 20. april for å dra og se til hytta og bruke den siste skihelga i påskefjellet».

Ordføreren tror på rene opprøret og ny folkevandring.

Men Høie slår tilbake. «Kommuner har ikke hjemmel for å innføre hytteforbud lokalt», sier han.

Kommunene kan gi råd og anbefalinger til hyttebefolkningen, men lokale forbud går ikke.

I Risør og Tvedestrand er det likevel sterke krefter som vil gjøre som Vinje, som altså er ulovlig og uhjemlet. Sp-politiker Morten Foss i Tvedestrand vil ha hytteforbud ut april, og Ap-politiker Per Kristian Lunden i Risør sier at kommunens generelle råd til hyttefolket er kun å reise til hytta på Sørlandet hvis det er nødvendig til utsetting av båt og lignende, og at besøket må være så kort som mulig.

Hva er dette for noe tull? Vil ikke lokalpolitikerne ha sommergjester? Nei, det ser ikke slik ut. Lunden sier at hvis hytteeiere kommer, så må de ikke bruke butikkene og helst ikke gå på utesteder.

Næringslivet gir de blaffen i. «Det er bare et råd», sier Lunden.

I Tvedestrand sier ordfører Marianne Landaas fra Høyre at «det er flere hensyn å ta. Dette angår næringslivet og det handler om smittevern».

Så klart. Men nå må det åpnes opp.

Og selv statsråd Høie roter det til. Han forteller på den ene siden at det er en nasjonal sak å innføre hytteforbud, men at vi bør unngå «unødvendige fritidsreiser innenfor egen bo- og arbeidsregion».

Så da skal vi debattere hva som er unødvendige fritidsreiser. Kan vi sette ut båten, men ikke fiske til middag, og hva hvis vi bare vil ligge på svaberget for å komme oss etter en hard uke på jobben?

Kan ikke politikere nå ønske oss feriegjester velkommen? Hvorfor krangle om en uke?

Høie smisker også med lokalpolitikerne og sier at «hvis kommunen sier vær så snill, ikke kom, da må man ta hensyn til det».

Nei, slett ikke. Vi lytter til Høies nasjonale råd, det holder lenge. Vi vil også gjerne handle i nærbutikken. Næringslivet leve!

Se også Økonominyhetene fredag der det blant ble fokus på hytteforbudet.

17.04.2020 Trygve Hegnar kommenterer utviklingen på Oslo Børs, som steg fredag. Oljeprisen var påvirket av Saudi-Arabia, som sies å gi store rabatter, men det påvirket ikke Equionr og de andre oljerelaterte aksjene. Norwegian var også blant aksjene som steg fredag. DNB var også i støtet, sammen med blant andre Hydro, Frontline, Storebrand, Aker og Nordic Semiconductor. Teknisk analyse: Subsea 7
Trygve Hegnar
hytteforbudet
coronakrisen
risør
tvedestrand
vinje
bent høie