«Mitt livs seminar»

Nicolai Tangen. Foto: NTB scanpix
Leder

Hvis påtroppende leder av Oljefondet (NBIM), Nicolai Tangen (53), skulle trekke seg fra stillingen som leder av Oljefondet før han har tiltrådt, vil det være et stort tap for Norge og kommende generasjoner.

Oljefondet har hatt en strålende leder i Yngve Slyngstad og Tangen er ikke dårligere, og i fondet er det verdier for 10.000 milliarder kroner.

Selv har Nicolai Tangen som stifter av og forvalter i fondet Ako Capital tjent seg opp en formue på 12 milliarder kroner. Fem milliarder kroner er plassert i stiftelsen Ako Foundation som skal gi bort milde gaver, og syv milliarder kroner tar Tangen med hjem til Norge etter London-tilværelsen. Det blir det mye formuesskatt av.

Resultatene taler for seg selv. Nicolai Tangen er mannen Oljefondet trenger.

Nicolai Tangen er mannen Oljefondet trenger

Men nå er det Tangen kaller for «mitt livs seminar», av lederen i Fellesforbundet, Jørn Eggum, døpt om til «århundrets smøretur».

Det er mer enn nok, vil vi tro, til å få Tangen til å vurdere om han vil ta jobben, men han er en tøffing som ikke gir seg så lett. Vi får se.

Saken er at VG har avslørt at Tangen i november i fjor hadde invitert 130 personer (venner, bekjente, fagfolk og andre) til et tredagers seminar på Tangens studiested Wharton i Philadelphia. Gjestene, de fleste, ble fløyet inn med privatfly fra London og Oslo.

Dette var åpenbart luksus og Tangen betalte alt, inkludert en konsert med Sting til ni millioner kroner. Temaene var politikk, økonomi, helse og utdanning. 30-40 personer kom fra Norge.

Smøring? For hva? For å få jobben i Oljefondet?

Veldig få av dem vi kjenner i norsk politikk, finans og samfunnsliv er synske.

Faktum er at dagens leder av Oljefondet, Slyngstad, overraskende sa opp sin stilling den 25. oktober i fjor og seminaret var i november. Tangen hadde arbeidet med drømmeseminaret i to år og innbydelser ble sendt ut i 2018 og 2019.

Ingen ante at Slyngstad ville gi seg (10.000 milliarder i forvaltning var et passende tidspunkt) og ingen hadde hørt om Tangen. Han ble kontaktet av et headhunterselskap i desember 2019.

Tidslinjen viser at det ikke var noen sammenheng mellom seminaret og Tangens kandidatur til toppstillingen i Oljefondet. Men at Tangen, Slyngstad og tidligere sjef for Oljefondet, Knut Kjær, som også deltok på seminaret, snakket om den prestisjefulle stillingen som ble ledig, må vi formode.

Det er grovt å kalle dette århundrets smøretur

Det ingen kunne forestille seg, var at Nicolai Tangen skulle forlate London og Ako Capital til fordel for Norges Bank og Oslo.

Så er det den norske småligheten. Statsråd Torbjørn Røe Isaksen, som i fjor var næringsminister, deltok på seminaret og hadde innlegg. Han (departementet) betalte reise og hotell selv, men spiste gratis med Tangen og de andre. Etter VGs oppslag må han nå melde inn måltidet til Stortingets register for økonomiske interesser. Sikkert formelt korrekt, men herregud.

Yngve Slyngstad, som også holdt innlegg, betalte fly til New York og tog fra New York til Philadelphia selv, men fløy i Tangens privatfly hjem til Oslo. Det burde han ikke gjort, og han beklager. Norges Bank skal granske reisen og flyturen. Det er takken for strålende forvaltning av Oljefondet.

Den personen som sitter mest utsatt er regjeringsadvokat Fredrik Sejersted. Han har vært nær venn av Tangen i 34 år, og ble invitert til å delta. Som privatperson og venn. Det burde vi tåle, men det er utvilsomt at Sejersted får et habilitetsproblem i relasjon til Oljefondet og dets nye leder.

Det er grovt å kalle dette århundrets smøretur. Dette var en mann som har tjent ufattelig mye penger og som derfor ville arrangere tidenes seminar for ledere i politikk, næringsliv og forvaltning. På sitt gamle studiested.

Det var en gave. Rett nok en luksusgave, men det blir søkt når Trygve Slagsvold Vedum vil ha en redegjørelse fra statsministeren om hva en offentlig tjenestemann kan være med på.

Hvis det ender med at Tangen kaster kortene, er det trist, men ikke overraskende. Det er mye man kan drive med med syv milliarder kroner i banken.

nicolai tangen
nbim
oljefondet
yngve slyngstad