Hvilket sjokk?

Foto: NTB Scanpix
Leder

Mandag kveld var det mer spennende å følge prisutviklingen for olje og kursutviklingen for selskaper knyttet til oljeindustrien, enn bråket om påtroppende Oljefondsjef Nicolai Tangen og utviklingen i coronapandemien.

Prisen for den amerikanske lettoljen (WTI) falt til null for mai-kontrakter. Eller verre: Kursgrafene viste en WTI-pris på minus 40 dollar pr. fat. Ikke så lett å forstå, og utenlandske kommentatorer gav opp.

I går (tirsdag morgen) falt derfor Brent-oljen til under 20 dollar pr. fat, mens juni-kontraktene for WTI-olje er på 20 dollar pr. fat Det er full krise for oljeprisen. Produsentene betaler kjøperne fordi de trolig har lagerplass for oljen, og nå skvalper det over.

Aldri tidligere har vi sett et slikt etterspørselsbortfall

Noen sier vi har et tilbudssjokk og noen sier vi har et etterspørselssjokk. Kanskje er det begge deler, men det er åpenbart et etterspørselssjokk.

Mens det inntil coronakrisen ble brukt rundt 100 millioner fat Brent-olje hver dag, er tallet i dag trolig 30 millioner fat mindre. Samtidig pumpes det opp minst 100 millioner fat hver eneste dag.

Opec+-forsøket på å få produksjonen ned er ikke kommet i gang, og amerikanske produsenter av skiferolje leverer som aldri før. Det er en klassisk kamp om markedsandeler, men det er ikke kjøpere nok. Derfor negativ oljepris.

Etterspørselssjokket er ikke en overraskelse. Hele verden ser at verdens flåte av fly står på bakken, og dermed forsvinner den delen av oljen som går til flybensin. Med lockdown i alle verdens store byer er det også mindre behov for bensin og diesel til biler.

Aldri tidligere har vi sett et slikt etterspørselsbortfall i løpet av få uker.

Vi har ikke tall (det er vel bare Rystad Energy som har det), men kanskje er etterspørselsbortfallet nærmere 40 millioner fat pr. dag.

Når tilbudssiden fortsatt er på 100 millioner fat (pluss, minus litt her og der), så går det rett vest (eller ned) for oljeselskaper, oljeindustri og shippingselskaper innen rigger, oljeservice og alt som hører med.

Oljen var mandag gratis.

Mange spekulanter og tradere har satset på en såkalt super contango, det vil si at prisen for fremtidige oljekontrakter ligger over dagens spotpris, og en gevinst vil oppstå når lagret olje senere kan selges til en høyere pris.

Men markedet er satt helt ut av spill. Mai-kontraktene brakk sammen.

Enten må Opec+-landene, sammen med USA, senke tilbudssiden med 20-30 millioner fat olje pr. dag, eller så renner det over. Planene foreløpig er å senke tilbudet med ni millioner fat pr. dag.

Glem ikke: Flyene står på bakken og der vil de stå lenge. Og når de kommer i drift igjen, er det slutt på de fleste langdistanseruter.