Hegnar: Tangen-ansettelsen blir komiserie

Nicolai Tangen. Foto: NTB Scanpix
Leder

Venstresiden i politikk og media driver nå et korstog mot påtroppende leder i Oljefondet, Nicolai Tangen, og det har utvilsomt noen komiske sider.

Dagsavisens Arne Strand, som mener at «det eneste problemet er at Norges Bank ansatte feil mann», tror at Oljefondets nye sjef er milliardæren Stein Erik Hagen (eller en annen Hagen).

Han burde få med seg at navnet er Nicolai Tangen. Men uansett mener han at «seminardeltakelsen har gjort ubotelig skade på Torbjørn Røe Isaksens troverdighet».

Jusprofessor Beate Sjåfjell, som mangler helt elementære kunnskaper i regnskap og bokføring (hun hevder at aksjonærene ikke eier selskapene de eier), sier at «i verste fall har han (Tangen) alt tapt troverdighet. Spørsmålet er da om Norges Bank burde starte forfra med å finne fondets nye sjef».

Dagbladets John Olav Egeland skriver om «Elitenes boblebad», Rødt-leder Brynjar Moxnes krever at Riksrevisjonen skal granske ansettelsen av Tangen og SVs Kari Elisabeth Kaski er opptatt av skatteparadiser og Røe Isaksens behov for å ta selvkritikk. Ja, Moxnes har alt svaret på granskning, for «de kan gjennom en uavhengig granskning klargjøre om Tangens smøretur av ledende embetsmenn og statsråder har bidratt til at han ble ansatt som Oljefondets sjef, og det til tross av at han har investeringer i skatteparadiser».

De røde har altså fasiten.

La oss begynne med selve seminaret. Hva var det?

Nicolai Tangen arbeidet med dette ut fra sin arbeidsplass i London i to år, og invitasjonene ble sendt ut i mai 2018.

Det vi ønsker er verdens beste forvalter

Den tidligere sjefen for Oljefondet, supernøkterne Knut Kjær, sier følgende: «Seminaret på Wharton universitetet var en faglig unik opplevelse og noe av det mest inspirerende jeg har vært med på, både i kvalitet på forelesninger, diskusjoner og tverrfaglighet».

En bedre attest kan Tangen neppe få. Dette var ikke en lek i boblebadet. Schibsted-sjefen Kristin Skogen Lund sier at «turen og seminaret var en fantastisk opplevelse, et eventyr».

Det var et godt seminar, selv om man ikke er like panegyrisk som Kjær.

Deltagerne ble invitert halvannet år før nåværende sjef i Oljefondet, Yngve Slyngstad, overraskende ( i oktober i fjor) sa opp sin stilling. Altså ingen sammenheng mellom seminar og arbeidet med å finne en ny leder av Oljefondet.

Så er det litt skatterett. Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted har vært en nær venn av Tangen i 34 år (forlover, fadder osv), og han ble inviterte med og han deltok. I privatfly, til seminar, middager, underholdning og overnatting på Hilton Hotell. Skal Sejersted skatte av disse fordeler? Svaret er nei. Det er ikke skatt på private gaver. Men hvis gaven er over 100.000 kroner må skatteyter opplyse om dette i skattemeldingen, men det er ingen skatt.

Sejersted kan ikke og skal ikke vite at artisten Sting fikk ni millioner kroner. Sejersted går selvfølgelig fri. Han var sammen med en venn på et faglig seminar. Det er fortsatt lov.

Nåværende sjef for Oljefondet, Yngve Slyngstad, reiste en vei med privatfly og han fikk dekket opphold med mat og hotell. Er dette en privat fordel som er skattepliktig?

Svaret er igjen nei. Slyngstad deltok på et profesjonelt seminar av høy klasse og han reiste på Norges Banks regning. Norges Bank må betale litt for fly og hva det ville kostet på hotell.

Tøvet om at skattebetalerne må ta regningen, er bare for dumt. Norges Bank skal betale når sjefen er på tur for å holde foredrag og oppdatere seg.

Skatteparadiser? Ja, det er slik det organiseres med hedgefondforvaltere i London, men Nicolai Tangen har nok ingen planer om å organisere Oljefondet slik hvis han tiltrer sin stilling.

Men det kan godt hende at den beste mann for jobben, til fellesskapets beste, ikke begynner. Det er nemlig for mye hets og fordommer ute og går. De røde mot kapitalen.

Det vi ønsker er verdens beste forvalter. Ikke mindre. Nicolai Tangen.

nicolai tangen
oljefondet
bjørnar moxnes
arne strand
torbjørn røe isaksen
yngve slyngstad
Leder