Glem lønnsoppgjøret

Leder i Fellesforbundet Jørn Eggum (t.v.) og adm. direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen. Foto: NTB scanpix
Leder

Med flere hundre milliarder kroner i støtte fra staten for å holde mest mulig av norsk næringsliv i live, og hvor flere hundre tusen ansatte må ta et lønnskutt på grunn av permitteringer, er det vanskelig å se for seg at de ansatte i år vil få en lønnsøkning.

Eller er det motsatt, at lønnskuttet nå (så lenge permisjonen varer) må kompenseres med et lønnstillegg?

Noen stiller også spørsmål om de små- og mellomstore bedriftene som sliter nå, har brukt de ansattes feriepenger, som i gamle dager måtte stå på egen konto inntil utbetaling i juni, har gått med i dragsuget.

Derfor: Mer lønn til de ansatte i år er lite sannsynlig.

Årets lønnsoppgjør er allerede besluttet flyttet til i høst, og direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri går nå videre og ber om at partene avlyser hele årets lønnsoppgjør og flytter det til våre 2021.

Stemningen for lønnsøkning vil være veldig liten

Det er både modig og fornuftig, men hans forhandlingsmotpart i Fellesforbundet, Jørn Eggum, sier til Dagsavisen at «da skal jækla mye gå galt fremover.»

NHO-direktøren mener «den generelle holdningen vil være at vi må ta en pust i bakken og prolongere,» mens Eggum allerede har bestilt hotell og møterom til den 3. august for å starte oppgjøret for frontfaget. Likevel: «Verden han endret seg,» sier Eggum.

Det har den, ja. Slik vi ser det, er det overraskende få konkurser hittil, men det vil øke på.

Selv med kontantstøtte (kompensasjon) fra staten, kreativ bruk av feriepenger og statens ansvar for permitteringspengene, vil det bli underskudd for veldig mange.

De vil komme på løpende bånd i sommer og tidlig høst. Stemningen for lønnsøkning vil da være veldig liten.

Skulle partene, mot formodning, gjennomføre et lønnsoppgjør, blir spørsmålet om Fellesforbundet skal kreve et nominelt lønnstillegg eller reallønnsvekst. Med den forventede prisveksten, etter at kronekursen har svekket seg så mye, vil lønnskravet bli altfor høyt.

Før coronakrisen rammet, antydet Fellesforbundet og Jørn Eggum at de måtte se firetallet, mens Lier-Hansen mente at lønnstilleggen måtte ligge under tre prosent.

Det var dengang, det.

Nå må det bli null. Null komma niks.

«Det verste står foran oss,» sier Lier-Hansen til Dagsavisen, og han får støtte fra de fleste samfunnsøkonomene. Men Eggum, som blant annet representerer ansatte innen hotell- og restaurantbransjen, hvor situasjonen er verst på grunn av nedstenging, sier at «økonomer får drive med det de driver med, og så får vi som holder på med tariffoppgjøret, drive med det.»

Vi mener Jørn Eggum bør avbestillerommene med en gang. Han må bli med på «dugnaden» Lier-Hansen ber om. Det er Jan Eggum som synger om ensomhet og tungsinn.

lønnsoppgjøret
jørn eggum
stein lier-hansen
Corona
Leder