Sp og FrP ille ute

Jan Tore Sanner og Erna Solberg. Foto: Are Haram
Leder

I dag legger regjeringen frem revidert statsbudsjett, og det er normalt kjedelige greier. Nå blir det et statsbudsjett som er endevendt og forandret for å få plass til alle coronatiltakene.

Regjeringen bruker penger, og skal nettopp gjøre det. Et godt revidert statsbudsjett fra finansminister Jan Tore Sanner (H) vil befeste den posisjonen statsminister Erna Solberg har opparbeidet i kampen mot smitteutbredelse. Velgerne slutter opp om lederne i krisetider.

Derfor er det ingen overraskelse at Høyre på Norfaktas meningsmåling for mai fikk en oppslutning på 26,9 prosent. Høyre er landets største parti.

Nationen-forside 9. mai 2020. Foto: Nationen

Et godt revidert statsbudsjett, som velgerne forstår, kan gi et nytt hopp.

På den motsatte siden har FrP falt fra gode tall da partiet forlot regjeringen (14,9 prosent) til beskjedne 9,1 prosent nå.

Finansministeren sitter på pengesekken og har alle essene

Men verst går det for Senterpartiet som fra desember i fjor, har rast fra en oppslutning på 19,2 prosent til 13,5 prosent nå. Valget i 2017 gav Sp 10,3 prosent og valget i 2013 5,5 prosent.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum kan med rette si at han har løftet partiet, men nå overkjører regjeringen alle.

Skal Sp få en opptur i disse coronatider, med revidert statsbudsjett og 400.000 arbeidsløse, må det sies mye fornuftig i næringspolitikken (kommunereform og politireform er glemt nå), og det kan Slagsvold Vedum klare. Men finansministeren sitter på pengesekken og har alle essene. Sanner må tas der han gjør feil.

Noe av det samme kan sies om FrP og Siv Jensen. I næringspolitikken burde hun ikke være svakere eller dårligere enn Høyre (hun har, tross alt, vært finansminister), og FrP er ikke lenger et «haleheng» til Høyre og regjeringen. Sylvi Listhaug (FrP) sier mye fornuftig i skatte- og næringspolitikken. Det er nå FrP og Sp kan banke det inne.

FrP-politikeren Frank Sve sier at «regjeringen er egentlig dønn upopulær». Det er en stygg overdrivelse. Høyre er i disse dager et populært parti og enda mer populært kan partiet bli hvis det i dag legges frem et supert revidert statsbudsjett.

Det vil trolig også skje, og Sanner skal bomme mye for at Slagsvold Vedum og Jensen skal fremstå som redningsmenn for selskaper og bransjer, men det er noen svake punkter i regjeringens politikk, og det kan opposisjonen utnytte.

Hvor er så Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre i dette bildet? Ap er selvfølgelig nest størst med en oppslutning på 25,1 prosent, men om Gahr Støre klarer å rokke ved revidert statsbudsjett, er tvilsomt.

Nå går det om å bruke mest mulig penger for å vinne krigen mot corona-pandemien, og Sanner og Solberg har vært både raske og rause.

Det har gitt noen vinnerlodd frem mot valget i 2021, men de rødgrønne har fortsatt et solid flertall.