Hegnar: Alle kan ikke feriere i Norge

Widerøe-fly i Tromsø. Foto: ntb scanpix
Leder

Hele Norge sier nå at de vil feriere i Norge i sommer, og skal vi tro media, som er overbegeistret, skal de fleste til Lofoten. Så lenge vi nordmenn ikke får lov til å reise utenlands, men gjør det likevel, er det 10 dagers karantene når (hvis) vi kommer tilbake.

Det at alle skal (må) feriere i Norge, og bobiler i marginal grad bidrar til transporttilbudet, har vi et problem. Det er for liten flytransport.

Vi kan ikke bare snakke om Lofoten

Regjeringen var raskt ute og opprettet et minimumstilbud, hvor Norwegian og SAS skal bruke henholdsvis syv og 10 fly, men det blir ikke noe flyselskap eller skikkelig tilbud av dette.

Og så lenge for eksempel Widerøe-flyene, som har to seter på hver side av midtgangen, bare kan selge halvparten av setene for det må være ledig sete ved siden av det solgte, blir det for få passasjerer og for lave inntekter (prisen vil gå opp).

Motstanden mot flytransport, med dertil hørende krav om CO2-kutt, som vi aldri har vært imponert over, kommer nå i det rette lys når det ikke er direktefly til Kirkenes og vi vet at det tar ett døgn med bil fra Oslo via Sverige og Finland, og fra Tromsø til Kirkenes tar det 10 timer med bil. Det går direktefly fra Oslo til Tromsø, men tilbudet er lite.

Hvis vi alle sammen skal feriere innen landets grenser i sommer, blir det et vanvittig kaos.

Regjeringen må gjøre noe med avstandskravene (social distance) og flyselskapene må trappe opp.

Åpner Norge også opp for at turister fra noen land (fortrinnsvis EØS-land) kan få innreise til Norge uten karantene, hva Norge absolutt bør gjøre, blir behovet for flytransport og åpning av stengte flyplasser enda større.

Det er et viktig poeng at flyene ikke bare tar med passasjerer, som er viktig for turistnæringen i hele landet, men også frakter sjømat ut av landet. Alle trenger flytilbudet.

Alt snakket om forurensende fly og CO2-utslipp må legges på vent.

Regjeringen må øke det tilbudet den vil betale for, og SAS, Norwegian og Widerøe må få på plass et rutenett før sommerferien som kan gjøre det mulig å feriere hjemme i Norge.

Vi kan ikke bare snakke om Lofoten.

Et skritt i riktig retning er at Svalbard åpnes opp igjen for turisttrafikk, men også der må de ha nok fly og og skipstilbud.

Et konkret forslag er kommet om at staten må kjøpe de flysetene som stenges på grunn av smittevernsreglene, og det er det fornuft i.

Staten stenger ned og staten betaler.

For oss er det nesten viktigst at vi får demonstrert at flytransporten i Norge er et avgjørende ledd i hele infra- og samferdselsstrukturen og at det er meningsløst å kreve nedtrapping på grunn av klimagassutslipp. Nå må vi ha opptrapping.

Som regionrådet i Øst-Finnmark sier: «Hva skal vi med flyplasser når det ikke går fly?»

fly
widerøe
Corona
Ferie
norgesferie