En vaksine er i løypa

Norwegian Cruise Line-skipet Norwegian Encore. Foto: ntb scanpix
Leder

Mandag var det reiselivets dag på verdens børser. Oslo Børs var pent opp med 2,38 prosent, men det var bare halvparten av oppgangen på europeiske og amerikanske børser.

De tre store og tunge cruiseselskapene Carnival Cruise Line, Royal Caribbean Cruise Line og Norwegian Cruise Line spratt alle opp rundt 15 prosent (fra et dypt fall etter corona-utbruddet). Og American Express steg 8 prosent. Selv flyprodusenten Boeing tok av, som om verden trenger flere fly med det første.

Ikke rart at verdens reiselivsbedrifter jublet

Forklaringen på den ekstreme oppgangen (Dow Jones var tidvis opp mer enn 1.000 poeng) var meldingen om at et farmasiselskap hadde gjennomført positive fase 1-studier for en vaksine mot Covid-19-viruset. Aksjekursen til farmasiselskapet gikk selvfølgelig til himmels.

Mens den alminnelige oppfatningen blant legemiddelprodusenter har vært at det tar 12 til 18 måneder å få en vaksine til markedet, snakker man plutselig om få måneder. Ikke rart at verdens reiselivsbedrifter jublet.

Samme dag fortalte justisminister Monica Mæland (H) at Norge vil holde på innreiseforbudet for utenlandske turister ut året. Det kan komme noen få unntak, men generelt er Norge lukket til 2021. Vi skal ha Lofoten for oss selv.

Med en Covid-19-vaksine tør Norge og de fleste andre land kanskje åpne grensene igjen.

De landene i Europa som allerede åpner litt opp, får i hvert fall noe som kan hjelpe hvis smitten øker (igjen).

Syv milliarder mennesker er potensielle kjøpere av den rette vaksinen, og det vil trolig komme flere. Det er knapt noe det forskes mer på nå.

På Oslo Børs falt meldingen om en vaksine sammen med et lite hopp i oljeprisen, og det var nok til å skape optimisme og kursoppgang. Tirsdag morgen fortsatte oppgangen, men beskjedent.

Men nesten morsommere enn den brede internasjonale kursfesten, er hva som skjer med Norwegian Air Shuttle. Vi har som våre lesere har sett, fulgt dette tett, og i går startet Norwegian-kursen med å falle rundt 20 prosent til litt over 3 kroner. Mandag lå aksjekursen såvidt under 4 kroner. Og den skal videre ned. Kanskje ned mot en krone, slik vi har spådd flere ganger i tv-sendingen Økonominyhetene (hver dag klokken 15.30).

Poenget er at den nødvendige krisehjelpen fra statens side bare kunne gis etter at store deler av Norwegians gjeld var konvertert til aksjer, og at det var gjennomført en emisjon på 400 millioner kroner. Emisjonskursen var en krone og det blir mange milliarder flere aksjer, og mange av dem som ender opp med alle de nye aksjene, skal selge så raskt de kan. De er låst inne en stund, men aksjene kommer til markedet. Så vi ender nok på en Norwegian-kurs ned mot en krone.

Det er blitt stor spenning i aksjemarkedene verden over igjen.

En vaksine mot Covid-19 er like viktig som krisepakker og løssluppen pengepolitikk.

Men ikke så morsomt eller oppsiktsvekkende som at president Donald Trump angivelig bruker medisin mot malaria for å unngå corona-smitte.

Meninger
Corona
reiseliv
royal caribbean cruises
carnival
monica mæland