Politikerne vil styre Equinor

Olje- og energiminister Tina Bru (H). Foto: NTB Scanpix
Leder

Politikerne på Stortinget er aggressive mot Equinor og relativt ferske olje- og energiminister Tina Bru (H) etter avsløringen av store tap i USA, manglende internkontroll og en blanding av luksusliv og sløsing.

SV krever at Bru kommer til Stortinget for å redegjøre, og det skal så følges opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, MDG krever at saken må granskes av en uavhengig kommisjon, og ifølge DN krever også Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre at Bru må redegjøre i Stortinget for statens eierstyring av og kontroll med Equinor.

Bru har tatt signalene, og vil be Stortingets presidentskap om å få gi en redegjørelse om Equinors virksomhet i USA. Hun vil altså snakke om hva forgjengerne har gjort eller ikke har gjort.

Er vi da fornøyd med politikernes inngripen og krav?

Equinors første respons på kritikken har vært å si at selskapet vil begynne med å rapportere resultatene og virksomheten i alle kvartalsrapportene. Knapt noen har jo fått med seg hvordan det har gått i USA hvor det er investert 250 milliarder kroner og tapt 200 milliarder kroner.

Er vi da fornøyd med politikernes inngripen og krav? Ikke veldig.

Equinor er ikke et statsselskap. Staten eier 67 prosent og er en dominerende eier, og avholder derfor såkalte eiermøter med ledelsen i Equinor, men i prinsippet skal ikke staten ha eller få noen kunnskap eller innsikt som ikke alle øvrige, private aksjonærer har. Alle aksjonærene skal behandles likt.

At hverken SV, MDG eller Ap forstår dybden i dette, får så være. Men vi andre vet at selskapet skal rapportere til sine eiere i styre og generalforsamling.

Staten kan kaste alle styremedlemmer hvis de ikke leder selskapet godt nok, og styret kan gjøre hva det vil med ledelsen i Norge og USA. Generalforsamlingen har all makt.

Og selv om vi er imponert av Brus første måneder som statsråd, har hun ikke mye å si i Equinor.

Det er hyggelig at hun strekker ut en hånd til Gahr Støre, men det er ikke eierskapsutøvelse.

Noen politikere krever at Equinor må selge seg ut av virksomheten i USA, mens andre krever at Equinor må slutte helt med olje og gass og i stedet satse på fornybar energi. Ingen bryr seg om de aksjonærer som faktisk har valgt å investere i Equinor nettopp fordi det er et olje- og gasselskap.

Mye tyder på at staten som eier ikke har vært grundig nok med å forstå Equinors regnskaper, og statsråd Tina Bru sier at Equinor og departementet skal innføre et eget møte for bedre å forstå Equinors regnskapsrapportering. Hvis det er nødvendig, har noen i departementet sovet.

Gahr Støre sier til DN at «staten skal være en proff eier som representerer norske verdier».

Blablabla. Slik går det når eierskapet i Norges største selskap blir en post på Aps partiprogram.

tina bru
equinor
Trygve Hegnar
jonas gahr støre
Leder