<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 3. juni 2020 kl. 21.00
Oppdatert 7. juni 2020 klokken 09.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 431 ord
Arild Hermstad (MDG). Foto: NTB Scanpix

Rabiat hytteforslag

Miljøpartiet De Grønne (MDG) har i dag en oppslutning på 5,6 prosent, og det er nesten det dobbelte av oppslutningen ved stortingsvalget i 2017, men langt lavere enn oppslutnigen ved siste kommunevalg (6,8 prosent).

Partiet har nå klekket ut et forslag til neste partiprogram som, heldigvis får vi vel si, kan stoppe opptur og fremgang.

Selv ikke Stalin kunne funnet på noe slikt

Det er nestleder i MDG, Arild Hermstad, som står bak, og han er kommet på den ville ide å regulere hytteutbyggingen i Norge på en ekstrem måte. Kortversjonen er at MDG vil stoppe eller hindre utbygging av nye hyttefelt, og hytteområder som ikke allerede har vann, strøm, kloakk og vei, skal heller ikke få det.

Selv ikke Stalin kunne funnet på noe slikt.

Staten, altså ikke kommunene, skal også bestemme hvor stor hyttene kan være. MDG snakker om en nasjonal maksgrense for hyttestørrelse.

Vår første refleksjon, som vil komme fra de fleste økonomer, er at dette er strålende nytt for alle som i dag har en hytte. De som har, blir rike ved stigende priser, og de andre får greie seg på andre måter. De får vel reise til Sverige hvor det allerede er 12.000 norskeide hytter.

Nestleder Arild Hermstad sier at det er vel et spørsmål om alle må ha sin egen hytte. «Kanskje kan folk dele,» sier han.

Det er selvfølgelig naturen som skal ivaretas, og alle er jo for en fin natur. Men det er jo utrolig mye å ta av i Norge, og de fleste mener vel at kommunene i stor grad forvalter oppgaven bra. Lokalsamfunn og hytteeiere finner sammen til glede og hygge, samliv og arbeidsplasser i distriktene.

At det ikke skal bli mulig å legge inn vann, strøm og kloakk i etablerte hytter og grender, er bare utrolig.

Formelen er at hvis det ikke er infrastruktur som vann og kloakk, skal det heller ikke være lov å bygge.

Verdiskapning, arbeidsplasser og utbygging av landet, har ikke MDG hørt om.

Noen (noen få) vil kanskje lure på hvor Hermstad og andre MDG-tilhengere vil få ladet elbilene sine hvis det ikke er strøm på hytta eller i bygda. Men man kan jo gå.

Et annet forhold er at det er mange hytter i områder som Hafjell, Hemsedal, Geilo og Beitostølen, men i Nord-Norge er det knapt hyttefelt.

MDG og Arild Hermstad vil «gjenerobre naturen». Det skal være null netto tap av natur målt i tilstand og utbredelse innen 2025. Det betyr. sier Hermstad, at hvis man skal bygge noe nytt, så må det vernes natur i samme skala som man bygger ut. Ingen ekstrakvoter til Nord-Norge der, altså.

Fortsetter det på denne måten, kan kanskje MDG ha nådd toppen.