Dyre jordbær?

Foto: ntb scanpix
Leder

En ting kan vi være sikre på når sommersesongen og bærsesongen er over oss. De norske jordbærene blir ikke billige. En jordbærbonde sier til Nationen at «det skal ikke være billige jordbær å få kjøpt i år. Det vil være helt feil. 19,90 kroner for korga kan folk bare glemme.»

Det tror vi nok, men jordbærsalget og prisene er nok prisgitt faktorer bonden ikke kan gjøre så mye med.

Klager gjør de alltid uansett. Det flotte været i Sør-Norge de siste ukene, med høye temperaturer, fremskynder modningen, men mai var jo ganske kald, og regjeringen har sagt nei til en krisepakke for jordbærbøndene. Det er jo ingen krise.

Men jordbærbøndene kjøper jordbærplantene fra utlandet, og med svak kronekurs blir det dyrere, og alle har vel hørt om frostskader og isbrann.

Dette er ille nok, men i år er også sesongarbeiderne fra utlandet, de som plukker bærene for bonden, blitt dyrere på grunn av dyrere flybilletter og kravet om karantene i Norge på to uker.

Jordbærbøndene er i rene krigen. Trolig kan vi være glade for at vi nå bare betaler 50-60 kroner for en kurv.

Likevel er det slik at jordbærbonden må forholde seg til det stygge markedet, og blir det mye bær går prisen ned og med lite bær går prisen opp. Sammenlignet med i fjor må jordbærprisene opp, sies det, hvis ikke blir det «katastrofe for produsentene.»

Men de vet også at «prisen ikke må bli så høy at forbrukerne ikke vil kjøpe bæra, men at prisene må være høyere enn vanlig» (jordbærbonde Geir Joa).

Det vi tror er den enkle jordbærbonden, må håndtere svak kronekurs, internasjonale flybilletter, været, import av billig arbeidskraft, corona og prissettingen i markedet.

I bakhånd har så jordbærbonden den sikkerhet og hjelp at det er 7 kroner i toll pr. kilo på jordbær fra EU i juni, og seks kroner i toll fra den 1. juli til 9. september. Deretter kan vi importere så mye vi vil uten toll, men de vannete bærene fra Belgia blir aldri som de norske.

Klager gjør de alltid uansett

Alt dette kan bli for mye for en jordbærbonde, så derfor har de allerede søkt om krisehjelp fra statsråd Bollestad. Inntil videre har hun sagt nei. Det er alltid for vått eller tørt eller for varmt eller for kaldt.

19,90 blir det ikke denne sommeren.

Meninger
jordbær
landbruk
olaug bollestad
Leder