Hvem er grønnest i landet her?

Oljeanalytiker Tina Saltvedt, Nordea Markets.   Foto: NTB scanpix
Leder

Nordeas Thina Saltvedt er gått fra å være oljeanalytiker, med doktorgrad, til å bli sjefanalytiker. Vi lytter gjerne, og ofte, til Saltvedt, og torsdag denne uken var det et langt intervju i NRK. Alle som har investeringer innen olje og gass, eller tenker å satse på det, fikk bakoversveis.

Thina Saltvedt avskriver alt med olje. Hun er sikker på at oljeprisen vil falle, at investorene vil tape pengene sine og at staten også vil tape fordi en del av letekostnadene vil bli betalt av staten. Å lete etter olje i Barentshavet, som regjeringen ønsker vi skal gjøre, bør vi absolutt ikke gjøre.

Vi, for vår del, tør ikke avskrive oljen og gassen, og vi tviler om prisen de neste tiårene blir så lav at den ikke kan konkurrere med ikke-fossil energi, men akkurat i disse dager går det nedover.

Det er den grønne industrien vi skal satse på. Alle tror de vet hva det er, og Innovasjon Norge har fått ekstra midler for å hjelpe oss til å finne det rette. Opposisjonen på Stortinget har helt sikkert svaret.

Det er havvind. Selvfølgelig. Flytende og bunnfast. Og vi kan bruke mye av teknologien fra oljevirksomheten. Smart og nødvendig. Også vi tror på havvind, men at det blir så veldig lønnsomt, gjenstår å se.

Vi tør ikke avskrive oljen og gassen

Vindkraft på land? Nei, det blir småtteri og erstatter knapt noe, men grønt er det. Grønt og kontroversielt. Det blir ikke den nye oljen.

Batteriproduksjon er kanskje grønt, men skulle vi komme i gang i Norge, står vel Elon Musk (Tesla) og kineserne i kø for å konkurrere oss ut. Grønt vil bli rødt.

CO2-fangst og lagring er grønt. Derfor vil alle ha det. Men vil private investorer satse penger på det? Kanskje, litt. Men hvis Thina Saltvedt får rett i at ingen vil ha olje, så blir det ikke noe CO2 å fange og lagre heller. Andre oljeland vil kanskje utvikle sin egen teknologi for CO2-fangst.

Biodrivstoff fra norske skoger er grønt, men voldsomt kostbart, og ingen vil røre det hvis ikke staten betaler gildet.

Elektriske skip? Nei, nei, nei. Det er ikke en ny grønn industri. Det er bruk av batterier og strøm fra fossefallene. Fint for å få klimagassutslippene ned, men en ny grønn industri er det ikke.

Hydrogen? Det er i hvert fall en konkurrent til fossilt og strøm, men en ny, grønn industri vi kan leve av når oljen og gassen er borte? Vi tviler. Det er kanskje fem biler i Norge som kjører på hydrogen.

Flyvende biler? Glem det. Selvkjørende busser? Ja, ja, ja. Det er gøy.

Problemet er at veldig mange politikere skriker om det grønne skiftet, uten at det er så mye å ta fatt i.

Så er det også slik at om man skulle få den gode ideen, og sette i gang med noe, så er det raske endringsskift i dagens samfunn. Det smarte i dag, kan være borte om 2 eller 10 år.

Et grønt skifte kan være 10-20 år frem i tid, og om 30 år er det glemt.

Med så mye usikkerhet skal man være forsiktig med å forkaste oljen og gassen i den norske økonomien.

Det er sikkert noe vi har oversett, men da har vi Innovasjon Norge. De har i hvert fall penger til nytenkning.

Meninger
thina saltvedt
olje
co2-lagring
innovasjon norge
biodrivstoff
Leder