Gahr Støre mener Solberg gambler med norske jobber

Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre.  Foto: NTB scanpix
Leder

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre mener at statsminister Erna Solberg gambler med norske jobber hvis regjeringen venter med å forlenge permitteringsordningen til 52 uker fra dagens 26 uker. «Regjeringen viser en trassighet og lytter ikke til partene i arbeidslivet,» sier Gahr Støre.

Vi er enig med Gahr Støre, og det er underlig at to så kunnskapsrike personer som arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen og statsminister Erna Solberg er så trege.

Choice-gruppen har truet med å si opp 1.000 ansatte, og Porsgrunn-mannen Røe Isaksen sier at han er villig til å møte Porsgrunn-mannen Petter Stordalen 31. august for å drøfte permitteringsordningen. Skal det være en vits?

Dette haster. Alle de som ble permittert i mars og april, må tilbake i jobb innen utgangen av oktober, men hvis det ikke er noen gjester på hotellene eller passasjerer i flyene, og det antas å være slik i oktober, må Choice og andre starte oppsigelsene nå. Oppsigelsesperioden varer mellom to og fem måneder, og hotellene til Stordalen og andre kan ikke få alle de permitterte i fanget 1. november i år.

Petter Stordalen planlegger å si opp 1.000 ansatte, og han sier at “vi kommer ikke utenom permitteringer og oppsigelser. Det er ikke en beslutning vi vil ta, det er en beslutning vi må ta.”

Skal det være en vits?

Forlenges permitteringstiden, slik NHO og LO vil, kan de permitterte skrittvis tas inn i virksomheten hvis aktiviteten etter coronakrisen tar seg opp. Men det ser ikke slik ut nå.

I april og mai var det bare 10 prosent belegg på hotellene, og det går veldig sakte fremover, selv om alle nordmenn vil feriere i Norge. I år vil nordmenn ligge i telt og bo i bobil.

Kortslutningen hos Røe Isaksen og Høyre ser ut til å være noe som kalles innelåsingen av arbeidskraften, og begrepet kommer trolig fra forskere og andre teoretikere.

De hevder at hvis de ansatte er permitterte, vil det forhindre at de søker nye jobber, bidrar til omstilling og tar seg en eller annen form for utdannelse. Og selvfølgelig er det slik at det finnes selskaper og næringer som er på vei ut (gikk dårlig også før corona), og da hjelper ikke permitteringer. De ansatte må finne på noe annet. 

Men norske hoteller skal ikke legges ned. De skal fylles med utlendinger og nordmenn etter hvert om reisevirksomheten tar seg opp. Bransjen vil bestå. Men det går ikke hvis alle permitterte samlet møter opp hos Choice og de andre 1. november og det fortsatt er et belegg på 10-20 prosent. Derfor starter Stordalen med oppsigelser nå. Han må få kostnadene ned. Og han sier derfor opp folk han trolig får behov for en gang i utgangen av dette året og inn i 2021.

LO, NHO, de ansatte og stortingsflertallet skjønner dette, men regjeringen sleper bena etter seg.

Vi foreslår at de to Porsgrunn-mennene Røe Isaksen og Stordalen møtes på torget i Porsgrunn hvor Petter Stordalen lærte å selge jordbær (selg de bæra du har). Og det kan ikke vente til 31. august 2020.

Øker permitteringstiden blir det færre oppsigelser og coronakrisen vil forhåpentligvis gå over. ikke over natten, men sakte. Det er derfor regjeringen lar oss reise mer.

Som Gahr Støre sier: Regjeringen viser en merkelig trassighet.

Leder