Amazon og Jeff Bezos inntar det europeiske bokmarkedet

Amazon-sjef Jeff Bezos. Her fra et Amazon-arrangement i India i januar. Foto: Bloomberg
Leder

Verdens rikeste mann, og mannen med historiens dyreste skilsmisse bak seg, Jeff Bezos, har lyst til, og planlegger, å ta en bit av det europeiske bokmarkedet på nett.

Det skjer gjennom det europeiske datterselskapet Book Depository med base i London.

Bare det forhold at det var en nettbokhandel som ble startet i en garasje i 1995, som gav grunnlaget for Amazon, viser at Bezos liker alt som har med bøker å gjøre.

Men han har jo alt, fra supermarkedkjeden Whole Foods til avisen The Washington Post.

Og siden The Washington Post er svært kritisk til president Donald Trump, er det en isfront mellom disse to.

Som forventet liker ikke forlagene situasjonen

Men i dagens kritiske situasjon for amerikanske økonomi, med 46 millioner arbeidsløse i USA, blir det også lagt merke til at Amazon har ansatt 175.000 nye medarbeidere de siste månedene. Når butikker er stengt og folk må holde seg hjemme, er det praktisk med et supereffektivt netthandelselskap som Amazon.

Og nå vil Jeff Bezos som selv pakket bøker i garasjen med sin daværende kone, selge bøker i Norge også, på nettet.

Forlagene får altså enda en salgskanal for sine bøker, og selv direktør Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen, som er kjent for å motarbeide alt som kan løse opp bokkartellene i Norge, sier til Klassekampen at «vi mener det er utmerket med så mange salgskanaler som mulig.»

Det er årets overraskelse, og vi tipper eierne av forlagene Gyldendal, Aschehoug og Cappelen Damm, som i tillegg til fysiske bokhandeler også eier nettbokhandlene Ark, Norli og Tanum, gir Einarsson juling på bakrommet.

De vil nemlig ikke ha Jeff Bezos inn på det norske bokmarkedet.

Klassekampen som vier bokmarkedet stor interesse, kan fortelle at Book Depository, altså Bezos, har kontaktet mange norske forlag for å høre om de vil selge bøker gjennom hans bokhandel. Og, som forventet, liker ikke forlagene situasjonen. Deres egne nettbutikker får jo konkurranse, og de er redde for at effektive Bezos vil kreve lavere priser for bøkene han kjøper, som så skal selges til nettkundene. Marginene og prisene kan gå ned.

Her er det kanskje nødvendig å si det opplagte: Amazon kan ikke kreve å få selge norske bøker. Forlagene bestemmer selv hvem de vil selge bøker til.

Men verden har innhentet oss. Er det overhodet noen som synes det er rart at nordmenn har abonnement på Netflix og andre strømmetjenester?

Trolig ikke, men både forfattere og forlag truer nå med «en svekket forlagsøkonomi» og Klassekampen spør om samholdet i bransjen er sterkt nok til å holde Amazon ute fra Norge.

«Finnes det tilstrekkelig mot og lederskap - og vilje til å legge interne feider til side. På den annen side: Hvem våger å kaste seg i armene på Jeff Bezos først.»

Forleggeren Per Nordanger i Spartacus forlag er ikke så skremt av Amazon som de andre, men sier om Amazons prispolitikk at «den sitronen lar seg ikke presse hardere.»

Spørsmålet er hvor mange forlag som faktisk ønsker et nytt nettsted å selge bøker på.

Vi er litt imponert av at Jeff Bezos bryr seg om boksalg i lille Norge, men det var jo bøker han startet med.

Meninger
jeff bezos
amazon
bokbransjen
Leder