Drittleilighet

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
Leder

Når høsten nærmer seg og studentene gjør seg klar til et nytt semester, er det i avisene alltid reportasjer om studenter i boligkø og hvor ille studentboligmarkedet er. Alt ser alltid håpløst ut, men det viser seg at det er en bedre balanse i denne delen av boligmarkedet enn man skulle tro. Ingen studenter sover på gaten. Det offentlige tilbudet på studentboliger, privat utleie og det profesjonelle markedet skaper balanse.

I disse dager er det også en pussig kampanje på instagram hvor en aktør i partiet Rødt og Rød Ungdom, Tale Ellingvåg, har startet protestbevegelsen «min drittleilighet». Poenget skal visstnok være at studenter og andre skal fortelle hvor fælt de har det. Vi tviler på at det blir flere og billige boliger av det, og Ellingvåg sier at «en bolighai er ikke tante Gudrun som leier ut sokkelleiligheten sin, men de som leier ut for å tjene penger.»

Derfor også parolen «Reduser husleia».

For å få folk med heter det at «en drittleilighet er ikke nødvendigvis et rottereir, men også der hvor du betaler for et palass, men får et kott. Vi har sett eksempler på rom på 4,5 kvm som leies ut for 6.200 kroner.»

Nå er det jo slik, som Rødt aldri vil forstå, at det neppe blir flere boliger på tilbudssiden hvis ingen skal kunne tjene penger på utleie, og aksjonen «reduser husleia» vil heller ikke gi et større tilbud. Med lavere husleier blir det nok færre som leier ut, og eksisterende husleieavtaler kan man ikke kreve endret.

Utleiemarkedet er fragmentert og det er stor forskjell på utleiegrossisten Ivar Tollefsen, Olav Thon og tante Gudrun.

Fordi det alltid vil være personer og husholdninger som ikke ønsker å eie, fordi de ikke har penger, skal bo midlertidig et sted, de er studenter som ikke studerer i hjemkommunen, og noen skal kanskje endre husstandssammensetningen (skilsmisse, flytting osv), så vil det alltid være nødvendig med noen som vil tjene penger på utleie. Uten kapital, ingen nybygg.

Men det er ikke noe for Rødt og Rød Ungdom.

Nordan Helland i selskapet Fidan Utleie sier til NTB at det dreier seg om «en kunnskapsløs, urimelig, usaklig, uetterrettelig, useriøs og anonym mobbekampanje.»

Det er bra noen profesjonelle utleier sier ifra.

Gjør det inntrykk på Tale Ellingvåg? Nei, absolutt ikke. Hun sier at «det er helt greit for meg at en bolighai er sur på meg. Da har vi jo satt fingeren på noe.»

Ellingvåg vil ha sameie som eierform og hun ønsker en «ikke-kommersiell sektor».

Det har vi. I alle varianter, og det bidrar til at utleiemarkedet fungerer.

«Drittleiligheter» finnes nok, men det tror vi er helt marginalt. Det hele virker som en røverkampanje.

boligmarkedet
studentboliger
rødt
Rød ungdom
Tale Ellingvåg
ivar tollefsen
Olav Thon
Fidan Utleie
Leder