Går alt bedre nå?

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
Leder

Det er bare fem prosent arbeidsledige, men det utgjør 138.000 mennesker, og sammen med mye usikkerhet er det grunn til å bekymre seg for fremtiden. I noen uker i mars var det mer enn 400.000 permitterte, som var skrekkelig, men vi er ikke ferdig med coronapandemien.

Norge ser ut til å være i verdenstoppen i lavt antall nye smittetilfeller (Moss forsøker å ødelegge statistikken), men mange andre steder ser det slett ikke bra ut. Internasjonal økonomi vil få et kraftig tilbakeslag, og norsk økonomi og eksport er uløselig knyttet til utlandet.

Likevel er boligmarkedet på full fart oppover. Volumet overrasker alle, og prisene stiger kraftig. Ingen har den gode forklaringen. For de mer ordinære boligene i prisområdet 3–4 millioner kroner presser budgivning alt over takst, og de dyre boligene over 15 millioner kroner går unna som varmt hvetebrød. Folk har penger og bruker dem i boligmarkedet.

En god forklaring er selvfølgelig at renten er så lav (negativ realrente), men det må være noe annet også. Noe mer.

Vi tror det kan ligge i at eiendom for tiden av de fleste oppfattes som det beste og sikreste fremover. Gull og bitcoin er for eksotisk og aksjemarkedet for vanskelig, og da tenker man at bolig er bra. Man må være med. Og når alle tenker slik, sitter budene løst.

Når alle tenker slik, sitter budene løst

Vi ser også at EU har laget enorme hjelpepakker og at president Donald Trump nærmest kaster ut penger til arbeidsløse og ikke-arbeidsløse. Valget skal vinnes.

Det skaper en tro hos mange om at verden kommer gjennom coronakrisen, og fordi det er så få alternativer å investere i, ender man opp med å bruke mer penger på bolig og oppussing.

Intet er sikrere.

En interessant observasjon for en som ferierer på Sørlandet, er at det er veldig mange store båter som passerer. De er neppe kjøpt i år, men fordi eierne ikke kan reise til utlandet, hvor de kanskje har hus også, er alle båtene i bruk hjemme. Det ligger mye penger i denne båtflåten.

Vi kan og skal glede oss over små og mellomstore reiselivsbedrifter som melder om fulle hus, og det blir kanskje enda bedre med flere utlendinger til landet, men vi må ikke glemme at de store hotellene, særlig i byene, hvor de store møter og konferanser skal arrangeres, nesten er tomme. I beste fall er belegget på 20–30 prosent.

Mye går bedre nå, men ikke alt.

Derfor velger vi nordmenn det sikreste vi vet, og det er boligmarkedet. Penger til å kjøpe for har vi også.

Budene høynes.