Northug er ikke syk

Petter Northug.  Foto: NTB scanpix
Leder

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen mandag 17. august 2020.

Petter Northug har hatt en fantastisk idrettskarriere, og det er helt naturlig at tidligere venner og konkurrenter, og Norges Skiforbund, står frem og viser sympati med Northug. Det skulle bare mangle.

Men den nye Northug-saken har intet med idrett å gjøre, og det blir helt ute på jordet, eller i grøfta, når tidligere og nåværende skiløpere snakker om behovet for å hjelpe idrettsstjerner når idrettskarrieren er slutt.

Petter Northug er en råkjører, og de finnes i alle yrker og samfunnslag. I 2014 hadde han en promille på 1,65 da han kjørte i 80–90 km/t i en 40-sone og krasjet i et autovern i Trondheim.

For dette slapp Northug unna med en fotlenke i 50 dager.

Nå er han tatt i en fartskontroll, og speedometeret viste 168 km/t på E6 i en 110-sone.

Petter Northug er ikke syk, men dum, for det er også mistanke om at han var ruspåvirket, og hjemme hos Northug fant politiet narkotika.

Northug er da åpenbart en fare for andre i trafikken, og fordi det er snakk om gjentagelse, vil han trolig få en betydelig ubetinget fengselsstraff.

Slik rørleggere og direktører med samme brudd på veitrafikkloven får.

Det finnes ikke kurs i regi av Norges Skiforbund som kan forebygge noe slikt.

Det er brillesalget og harrydresser med Northug-logo på hos Coop som får lide

Mange tidligere skistjerner, som Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang, Lasse Kjus og Kari Traa, har tjent gode penger på å bygge merkevarer innen klær og utstyr på og rundt eget navn, og Therese Johaug er i god gang, som også Aksel Lund Svindal.

Det har, stort sett, gått bra, men det er alltid en risiko for at merkenavnet ødelegges ved skandaløs opptreden som er egnet til å skyve kunder bort. Hvor mange vil akkurat i disse dager kjøpe Petter Northugs «raske briller»?

Norges Skiforbund, som fronter brillene, får et problem der.

Men dette er kommersielle betraktninger. Det har intet med idretten å gjøre.

Kulturminister og idrettsminister Abid Raja, som snart skal bli partileder i Venstre også, sier at Petter Northugs grisekjøring skader idrettens omdømme. Det tror vi ikke noe på, og det er uansett slik at en statsråd ikke bør si så mye om strafferettssaker som skal opp for domstolen.

«Det er tusenvis av barn og unge som ser opp til ham, og dermed er han med på å svekke omdømmet til idretten», sier Raja.

Northug who, sier vel barna.

Vi tenker mer som Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen som sier at «ja, han er et forbilde for mange, men det at han gjort noe ulovlig har ingenting med idretten å gjøre».

Det er brillesalget og harrydresser med Northug-logo på hos Coop som får lide.

Og råkjørere havner i fengsel. De behøver ikke skrive bok om det.

trygve hegnars leder
petter northug
abid raja
anette trettebergstuen
fyllekjøring
coop
norges skiforbund
Leder