Jo Nesbø redder Aschehoug

Jo Nesbø.  Foto: NTB scanpix
Leder

Aschehougs 108 aksjonærer har ikke hatt mye å glede seg over de siste årene. Det ble et tap for konsernet på 41 millioner kroner i 2018 og en million i overskudd i fjor. Tar man med samarbeidende selskaper hvor man har 49 prosent, som for eksempel bokhandlerkjeden Norli, blir omsetningen over en milliard kroner, men resultatet neppe bedre.

Samtidig viser tall for forlagets gullkalv, Jo Nesbø (60), at Aschehoug neppe hadde klart seg uten denne forfatteren og musikeren (Di Derre).

Jo Nesbø er et eventyr. Han er utdannet siviløkonom fra NHH (selvfølgelig var han med i Svæveru’), har jobbet som aksjeanalytiker og startet opp Di Derre, og han var en god fotballspiller for Molde hvor han måtte gi seg etter at korsbåndene røk i begge knærne. God nok til proffspill var han neppe, men han fikk utmerkelsen «Gullstøvel» i en Norway Cup-finale.

Jo Nesbø er et eventyr

Nesbøs siste bok, «Kniv», i serien om den fordrukne politimannen Harry Hole, var den mest solgte skjønnlitterære boken i 2019, og Nesbø soper inn.

Med hans enorme produksjon er det vanskelig å si hvilke bøker som gir inntekter (royalty) de enkelte årene, og forfatter og forlag har en god mulighet til å skyve på inntektene.

Viktig for Jo Nesbø er at han fanger opp sine forfatterinntekter, pluss noen marginale konsulenthonorarer, i egne selskaper. Forfatterinntektene blir altså ikke lønnsinntekter med en gang.

Han har selskapene Skriververkstedet og Hettemåke, og i disse to selskapene var samlet overskudd i fjor 57 millioner kroner! Alt sammen fra en forfatters penn. Pengene hoper seg opp og plasseres i aksjer, obligasjoner og pengemarkedsfond.

Siste ligningstall (fra 2018) viser en ligningsformue på 276 millioner kroner og en ligningsinntekt det året på 42 millioner kroner.

Det er selvfølgelig norsk rekord for forfattere og kunstnere, og selv Jostein Gaarder med storsuksessen «Sofies verden» blir smågutt.

Jo Nesbø liker ikke å snakke om penger, og sier bare at «det betyr nok noe en liten stund, til du skjønner at du har friheten til å leve det livet du ønsker. Etter det, så betyr det mye mindre» (TV 2).

Det bemerkelsesverdige ved Nesbøs er hans enorme produksjon. Kriminalbøkene med Harry Hole, hvor en del av handlingen i den siste boken «Kniv» utspant seg ved Smestaddammen utenfor Finansavisens kontor, barnebokserien Doktor Proktor, novellesamlinger og sakprosa.

Og på toppen av det hele musikken med Di Derre og singelplatene. Denne siviløkonomen hviler aldri (når han hviler klatrer han i fjell verden rundt).

Forfatterprisene har selvfølgelig haglet inn (Rivertonprisen, Bokhandlerprisen, Årets Peer Gynt osv).

Aschehoug opplyser at Jo Nesbø har solgt 40 millioner bøker. Til stor økonomisk suksess for forfatter og forlag.

Blod er et tema som ofte går igjen i Nesbøs ofte brutale bøker. Livgivende blod.

trygve hegnars leder
aschehoug
jo nesbø
nhh
jostein gaarder
ligningsformue
Leder