Ta kontakt med gode skatteadvokater så snart som mulig om arveavgiften

Professor Ole Gjems-Onstad, Handelshøyskolen BI. Foto: Handelshøyskolen BI
Leder

Vi i Finansavisen tror det dessverre blir et regjeringsskifte til neste år, og vi tror også at det i en rødgrønn regjering vil være flertall for et forslag fra SV om å gjeninnføre arveavgiften, som ble avskaffet i 2014, selv om Arbeiderpartiet offisielt sier at partiet ikke vil gjeninnføre arveavgiften.

Vi sier: Ikke vent til 2021

Men en ting er hva Jonas Gahr Støre sier i dag, noe annet er det når SV og Rødt bjeffer under budsjettforhandlinger blant de røde.

Vi har derfor oppfordret våre lesere til å ta kontakt med gode skatteadvokater så snart de kan. Det haster.

I en kronikk på NRKs nettsider står skatteprofessor Ole Gjems-Onstad (BI) frem og sier det samme. Det bør bli «århundrets julaften. Glem slips og bøker under juletreet. Hvis arveavgiften kommer tilbake, kan det bli landsteder og aksjefond i stedet.»

Gjems-Onstad stoler ikke på Ap, og skriver at «politikere er kroniske løftebrytere, og mange i partiet er for arveavgift. Et svakt Arbeiderparti kan bli presset av partier mer til venstre.»

En arveavgift kan ikke gis tilbakevirkende kraft, «men den kan komme brått. Gir en regjering et forhåndsvarsel om arveavgift fra neste årsskifte, vil det under mange juletrær ikke ligge slips, bøker og leker, men familieboliger , landsteder, bankkonti og aksjefond.»

I og med at det sannsynligvis ikke vil bli en rødgrønn regjering før i oktober neste år, må professor Gjems-Onstad med «neste årsskifte» mene skiftet 2021/2022. Så lenge ville ikke vi ventet. Statsminister Erna Solberg kan bli kastet før det.

Gjems-Onstad skriver at «for å unngå at seniorgenerasjonen i Norge desperat overfører alt de kan før årsskiftet, måtte en eventuell rødgrønn regjering i oktober 2021 fremme et forslag der det varsles arveavgift fra den dag forslaget blir offentlig.»

Vi sier: Ikke vent til 2021.

Professor Ole Gjems-Onstad er imidlertid mer engstelig for hva en rødgrønn regjering kan finne på når det gjelder formuesskatten, fordi Ap har sagt at den «skal skjerpes», og «her er det ingen bremser fra de øvrige partier på venstresiden. Så lenge Sp får unntak for bønder, bryr de seg lite om det øvrige næringsliv.»

Formuesskattene er, ifølge Gjems-Onstad, «en folkeskatt, ikke en rikingskatt. Å forsvare formuesskatt som en skatt på rike er falsk retorikk. Ap vil øke satsen med opp til 40 prosent (fra 0,85 prosent til 1,1 og 1,2). En slik skatt vil ramme mange alminnelige mennesker. AUF har foreslått endringer som kan føre til at 1,25 millioner rammes av formuesskatt.»

Han mener også at regjeringen har laget en «skattefelle» ved å øke verdsettelsen på fast eiendom.

Mens professorer både ved NHH og Universitetet i Oslo, sammen med et helt kobbel av samfunnsøkonomer, stadig fremholder at formuesskatten ikke er skadelig, mener BI-professoren at «formuesskatten kan forsterke kriser.»

Men i første omgang gjelder det å komme unna arveavgift.

trygve hegnars leder
arveavgift
formuesskatt
ole gjems-onstad
handelshøyskolen bi
nhh
universitetet i oslo
jonas gahr støre
sv
rødgrønne
Leder