Batteriproduksjon blir ikke en dans på roser. Alle vil vel og kan lage batterier.

NHO-direktør Ole Erik Almlid og statsminister Erna Solberg. Foto: ntb scanpix
Leder

Det er ikke en eneste politiker, som snakker om fremtiden for Norge når olje- og gassinntektene er borte (de sier aldri hvis), som ikke sier at batteriproduksjon er fremtiden.

Batteri, batteri, batteri. Erna Solbergs batterifabrikk.

Da NHO for et par dager siden la frem en plan for «Grønne elektriske verdikjeder», snakket de om en ny, norsk eksportnæring som skal eksportere for 336 milliarder kroner i 2030 og nesten ufattelige 798 milliarder kroner i 2050.

Dette er havvind, hydrogen, maritim sektor (hva da?), kraft- og ladesystemer på vei og batterier. Selvfølgelig, batterier.

Vil kinesiske eller indiske bilfabrikker kjøpe batterier i Norge?

Investoren Bjørn Rune Gjelsten, som sjelden tar feil, har allerede vært en tur til Agder-fylkene for å vise seg frem og lokke kommuner til å finne gratis tomter til batterifabrikken.

Vi har selvfølgelig ikke noe imot at gode investorer bruker pengene på batterifabrikker, men hvis alle politikere tror at batterifabrikker er fremtiden, blir vi mistenksomme. Noe skurrer.

Bølgen med elbiler, som er bra for Norge og verden, krever ufattelig med batterier fremover, men vil kinesiske eller indiske bilfabrikker kjøpe batterier i Norge? Vil de ikke, med det enorme antall elbiler de skal produsere og selge, ikke lage batteriene selv? Mindre og mindre, bedre og bedre og billigere og billigere.

Norge skal i hvert fall ikke lage biler. Selv tyskerne kan vel tenke seg å kjøpe kinesiske batterier.

Hva vi forsøker å si? At batteriproduksjon ikke blir en dans på roser. Alle vil vel og kan lage batterier.

Og det er da vi tenker at NHO-direktør Ole Erik Almlid har Erna Solbergs batterifabrikk i tankene. Fabrikken som må få penger fra staten for å komme i gang og overleve.

«Norge vil måtte ta inn over seg at at man må jobbe koordinert næringsfremmende basert på noen satsingsområder,» sier Almlid.

Norge er, sier OECD, blant de landene som raskest taper andeler i internasjonale eksportmarkeder. Og Norge bruker lite penger, heter det, på å fremme eksport. Uff, da.

Så da skal vi satse på havvind, batterier og hydrogen. Vindkraft på land også. Like mye som til sjøs. Men ingen vil ha vindkraft på land. Eller knapt noen.

«Vi må tåle vindproduksjon om vi skal få til dette, og om vi skal forsyne Europa med nye løsninger,» sier NHO-direktøren.

Det høres ikke bra ut for miljøforkjempere og klimaaktivister, og det høres veldig dyrt ut. For staten.

Presidenten i NHO, Hydro-direktøren Arvid Moss, sier at mye må skje allerede i høst. «Allerede i budsjettet for neste år må vi se at virkemiddelapparatet kommer på plass for å gjøre en del av disse tingene.» Og Almlid tilføyer: «Det er mulig for regjeringen å få gjort mye av det i løpet av høsten.»

Hva betyr det? At pengene vil renne ut til Solbergs batterifabrikk.

batterifabrikk
bjørn rune gjelsten
ole erik almlid
erna solberg
elbil
trygve hegnars leder
Leder