Ærlig talt, så håper vi det ikke blir for mye ro i Venstre

Guri Melby, ny leder i Venstre. Foto: NTB Scanpix
Leder

Mange, trolig de fleste, var overrasket over at valgkomiteen i Venstre lanserte statsråd Guri Melby (39) som ny leder i partiet. De to statsrådene miljøminister Sveinung Rotevatn og kulturminister Abid Raja hadde allerede lansert seg selv, og begge har sterke grupper som gjerne ville ha dem som partileder.

Raja brukte det gamle trikset med å si at han ikke var kandidat, for så å komme for fullt i alle kanaler og steder. Som såkalt idrettsminister, var han heldig med timingen på grunn av debatt om coronapandemi og idrettsarrangementer, og støtte til kunstnere som nå ikke har så store inntekter. Idrett og kulturstøtte, det gir oppmerksomhet.

Juristen og liberalisten Rotevatn holdt en lavere profil, men regnes som grunnsolid med erfaring fra å være statssekretær i departementet han nå leder. En mann som vet hva frihandel betyr.

At valgkomiteen vraket begge, og valgte trygge og gode Melby er interessant.

Hun er utdannet ved NTNU, med sprog som fag, og har deltatt i lokalpolitikk helt siden 1999.

Tilsynelatende alltid blid og konfliktsky.

Hun sier da også at «det viktigste er å skape ro i Venstre.» Hun vil ha mer harmoni, og det agnet slukte valgkomiteen.

Guri Melby fikk plass på Stortinget da partilederen Trine Skei Grande fikk plass i regjeringen i 2018, og før det har hun vært byråd for samferdsel og miljø, og det er jo et politikkområde med bråk og krangel hver dag. Hun er derfor ikke like snill og uskyldig som hun ser ut som. Heldigvis.

Oppslutningen om Venstre under Skei Grande har ligget på 2-3 prosent, og det er jo katastrofalt, og partiet kom ved stortingsvalget så vidt over sperregrensen ved å «låne» en del Høyre-stemmer som ville sikre borgerlig flertall.

Med en slik bakgrunn er det vanskelig å tro på et veldig godt resultat i 2021, men med harmoni og teambygging (de tre lederkandidatene) skal hun få partiet oppover på meningsmålingene. Det blir en drøy oppoverbakke.

Melby, som nå er kunnskaps- og integreringsminister, er for at Norge skal melde seg inn i EU, noe Skei Grande er imot, og i våre øyne er det et stort pluss, selv om ingen vil ha den debatten nå. Hun tror på internasjonalt samarbeid og EU. Som også Rotevatn.

Vil Guri Melby lykkes? Det blir hardt, og mye taler for at Abid Raja ville skapt mer blest og interesse om Venstre, og mer bråk. Men om det av denne villmannskjøringen ville blitt flere velgere på valgdagen til neste år, er usikkert.

Ærlig talt, så håper vi det ikke blir for mye ro i Venstre. Det har ikke vært så mye lederstrid og krangler i partiet som mange vil ha det til. Men Trine Skei Grande som ikke orket mer, og nærmest gav opp før landsmøtet som skal velge ny partileder, ble for svak.

En EU-vennlig leder som kan kombinere en liberal næringspolitikk med en god sosial- og miljøpolitikk, trenger landet og Venstre. Da kan de gjerne lage litt bråk også.

trygve hegnars leder
guri melby
venstre
sveinung rotevatn
abid raja
trine skei grande
eu
Leder