<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 27. aug. 2020 kl. 21.00
Oppdatert 30. aug. 2020 klokken 08.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 461 ord
Næringsminister Iselin Nybø (V). Foto: NTB Scanpix

Den nye normalen

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen fredag 28. august.

Næringsminister Iselin Nybø (V) har provosert den samlede reiselivsnæringen med å si at den må slutte å snakke om en krise. «Dette er den nye normalen, og vi må finne ut hvordan vi skal leve med det,» sa statsråden forleden.

Det er en offensiv og tøff holdning som vi normalt ville ha applaudert, men vi forstår mer at 170.000 ansatte i reiselivsnæringen er lettere oppgitt.

Coronapandemien har ført til så store og sjokkartede endringer i etterspørselen i Norge og resten av Europa, at det blir for lettvint å be næringen finne ut hvordan den kan leve med krisen.

Når etterspørselen synker med 80–90 prosent for SAS og Norwegian i år, sammenlignet med i fjor, så skulle begge selskaper vært konkurs uten statlige tilskudd og statlige garantier og innsprøyting av egenkapital fra aksjonærene. Krisen kan ikke håndteres uten helt ekstraordinære tiltak. Flyene står på bakken og kan ikke brukes til noe annet. Og det samme skjer over hele verden. Flyene flyr ikke mer. Det gir en absurd situasjon.

Ingen, og heller ikke Nybø, kan leve med det.

Busselskaper som inntil coronakrisen slo inn i mars, fraktet turister over hele landet, ser nå at nesten samtlige av utenlandske gjester uteblir, og dermed står alle turistbussene. De kan neppe brukes til noe annet. Det blir litt for store bobiler eller offentlige toaletter.

Hoteller som har 10 prosent belegg i stedet for normalt 60–80 prosent, har seriøse problemer med å erstatte inntektsbortfallet, selv om vi vil få se kreative løsninger med kontorer og studenthybler og studentovernattinger (Nordic Choice).

Men det er ikke den nye  «normalen».

Hva skal skje på Nordkapplatået uten turister? Joik for lokalbefolkningen?

Nå, når ferietiden er over for oss nordmenn, skulle hotellene langs kysten fylles med utlendinger, men på grunn av de nye reiseforskriftene som snart gjelder i alle land, kommer det knapt noen denne høsten og vinteren. Hotellene og infrastrukturen rundt (butikker, restauranter, drosjer, busser) snubler alle i retning konkurs og nedleggelse.

Det er krise. En vanvittig krise fordi omtrent all etterspørsel forsvinner. Det har neppe skjedd før.

Hva skal mannen som eier 50 eller 100 hundespann for snekjøring med turister i Tromsø, gjøre i vinter? Slakte ned hundene? Kan Svalbard greie seg med forskere og forvaltning og restene av litt gruvedrift til kraftproduksjon når alle turistene uteblir?Litt vil nok vi nordmenn reise innenlands i forretningssammenheng, og vi skal også feriere innenlands, og derfor blir ikke hotellene helt tomme, men det er ikke langt fra.

Det kan ikke være den nye normalen. Krisen er der, og er man en stor optimist, kan man håpe på at det i løpet av noen måneder finnes en vaksine mot covid-19, og at reiselivsnæringen hangler videre etter en konkursbølge.