Kan Erna vinne i innspurten?

Statsminister Erna Solberg. Foto: NTB Scanpix
Leder

Vi har flere ganger det siste året nærmest utelukket at statsminister Erna Solberg får flertall ved valget den 13. september neste år. Vi har ansett slaget som tapt før innspurten. Fordi de rødgrønne partiene, inkludert Rødt og MDG, har hatt opp mot 110 av 169 mandater på Stortinget.

Men noe er på gang. Den siste meningsmålingen fra Norfakta, som er gjennomført i dagene 1. til 2. september, viser at de ikke-sosialistiske partiene ville fått 80 mandater, og dermed mangler det fem for at Erna Solberg kan fortsette. Fem mandater, det lar seg gjøre. Vi har vært for pessimistiske.

Forklaringen ligger i at både Rødt og MDG har falt under sperregrensen for utjevningsmandater, og da forsvinner mange mandater for de røde.

Noe er på gang

MDG, som har lagt om kursen til venstre og skal bli et aggressivt skatteøkningsparti hvis ungdommen i partiet får det som de vil, faller fra 6,1 prosent i august til 3,5 prosent i september. Det betyr at antallet mandater ville gått fra 11 til 2. Samtidig faller Rødt fra 4,1 prosent til 3,3 prosent, og mister fem mandater.

Mens Erna for et år siden manglet rundt 23 mandater på et flertall, er tallet nå bare fem. Såfremt regjeringspartiene pluss FrP står bak henne.

En del av denne effekten fra utjevningsmandatene skyldes at KrF kommer over sperregrensen, mens Venstre fortsatt ligger langt under med en oppslutning på bare 2,9 prosent.

At både Rødt og MDG kan bli værende under sperregrensen er ikke umulig, selv om MDG fikk 7,6 prosent ved fylkestingsvalget i 2019. Men når MDG skal dras til venstre, kan stemmene raskt gå til både Venstre og SV. Mange velgere har likt et blokkuavhengig MDG.

Partileder Une Bastholm har fått et alvorlig problem i valgkampen, mens statsminister Erna Solberg kan se langt lysere på situasjonen.

SVs stabile oppslutning rundt 7–8 prosent skyldes delvis at Rødt-velgere går til SV.

De ordentlig røde er ikke velgermagneter for tiden.

Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum, som fortsatt har en oppslutning på 13–14 prosent, driver et merkelig spill. De sier rett ut at de ikke ønsker SV i regjering. Slagsvold Vedum vil regjere alene med Ap og Jonas Gahr Støre. Det går Sp til valg på.

Men hvis det blir flertall for Ap, SV og Sp, blir det nok en slik rødgrønn regjering, med Rødt og MDG som støttespillere.

Holder KrF seg over sperregrensen, og Venstre følger etter (ser tungt ut), kan det bli riktig spennende.

Paradoksalt nok er det MDGs venstredreining som gir åpningen for Erna Solberg. Ett år før valget mangler det bare fem mandater for flertall i Stortinget.

Trygve Hegnar
erna solberg
stortingsvalget 2021
norfakta
une bastholm
mdg
rødt
høyre
sv
senterpartiet
trygve slagsvold vedum
Leder