Bon appètit

Siv Jensen. Foto: NTB Scanpix
Leder

Fremskrittspartiet (FrP) har ikke fått stor uttelling hos velgerne etter at Siv Jensen tok partiet ut av Solberg-regjeringen. Partiet har en oppslutning rundt 12 prosent, mot 15,2 prosent ved stortingsvalget i 2017.

I disse dager legges slagplanen for neste års valgkamp, og den store overraskelsen er at tidligere partileder Carl I. Hagen melder som som mulig toppkandidat i Oppland. Forholdet mellom Hagen og Jensen er ikke det beste, så det ser ikke ut til at Hagen er en del av Siv Jensens strategi.

Men landsstyret har en plan.

Det viktigste er kanskje at FrP «ikke har noen appetitt» for å gå inn i en ny regjering med KrF og Venstre. Skal da Erna Solberg få en ny periode som statsminister, må det være flertall for de borgerlige partiene, men FrP blir bare et støtteparti som i dag. En umulig situasjon er det ikke, for det fungerer nå.

Men så sier Jensen at FrP ikke vil støtte en regjering partiet ikke er en del av. Det virker inkonsekvent på oss. FrP er et støtteparti som Solberg og regjeringen er helt avhengig av.

FrP kommer ikke til å alliere seg med andre, og Siv Jensen kaster heller ikke Erna Solberg.

Likevel sier hun i forbindelse med budsjettet for 2021 at «regjeringen må ha flertall, men det er ikke gitt at de får det med oss».

Hvem ellers?

De konkrete postene FrP vil fremme, og kreve, er at avgifter på grensehandelsutsatte varer må reduseres. Der kan nok regjeringen vise litt god vilje, selv om KrF holder igjen, men store kutt blir det neppe. Pensjonistene må sikres en «økonomisk bedring», som de neppe får denne gangen heller, bompengebelastningen skal reduseres for folk flest, uten at det forklares hvordan det skal skje over hele landet, bistandsbudsjettet må reduseres, noe KrF ikke går med på, og antall kvoteflyktninger til Norge «settes til et minimum.

Vi synes ikke dette virker som en klar strategi. Mer som litt plukk og lim.

Men når regjeringen den 7. oktober har lagt frem sitt statsbudsjett for 2021, kan FrP legge frem et alternativt budsjett med klare skatteprofiler, og da kan Siv Jensen gjøre det hun ikke klarte å gjøre i alle årene som finansminister, nemlig å ta formuesskatten helt bort.

Høyre vil nok følge litt med på veien, men å fjerne den tør de ikke.

FrP feller ikke regjeringen på budsjettet

Siv Jensen sier at det vil bli tøffe forhandlinger med regjeringen om budsjettet, og det blir det nok, men FrP feller ikke regjeringen på budsjettet. Det vil ikke velgerne forstå så kort tid før valget. Det blir et kompromiss på bakrommet.

Selv om coronakrisen har krevd store beløp i støttetiltak, har regjeringen mye å ta av. Norge er fortsatt en rik olje- og gassnasjon.

Regjeringen bruker mye penger fordi det er nødvendig, og den skal bruke mer. Valget vil vise hvilket handlingsrom de borgerlige har, og Høyre og FrP må nok stå sammen. Småpartiene får lite å si.

siv jensen
frp
stortingsvalget 2021
Leder