Publisert 9. sep. 2020 kl. 20.59
Oppdatert 13. sep. 2020 klokken 10.32
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 496 ord
Isabelle Ringnes. Foto: Siv Dolmen

Dorske Selskab

Det er ufattelig at det kan bli så mye mas og skriverier om Norske Selskab. Klubben som ble stiftet som en litterær selskapsklubb for norske studenter i København i 1772, med forfattere, diktere og filosofer som medlemmer, tillater ikke kvinner som medlemmer, og da har vi det gående. Noen medlemmer i Norske Selskab ønsker kvinner velkommen, andre er helt imot og noen vil utrede spørsmålet. Det lages heltehistorier om medlemmer som melder seg ut, og noen bekjenner at de vil arbeide for kvinnelige medlemmer på innsiden. Som troyanske hester eller troyanske esler.

Behøver vi virkelig debattere at mangfold er bra, at kvinner bør ha likestilling i alle fora og at det å utelate kvinner i rekrutteringsprosesser er dumt, i 2020?

Det er helt i orden å overse dinosaurene. De dør ut.

Ved å utelate kvinnelige medlemmer viser bare Norske Selskab at de ligger noen hundre år bak når det gjelder likestilling og respekt. Bør vi virkelig bry oss om det og sette på standard sutreplate? Nei, det er helt i orden å overse dinosaurene. De dør ut.

Men ifølge DN har 27 såkalt «prominente fra kvinner og samfunnsliv signert et opprop for at Norske Selskab skal åpne opp for kvinnelige medlemmer».

Gjesp og gjesp.

Lederen for revolusjonen skal være Isabelle Ringnes (31), datter av eiendomskonge Christian Ringnes, som er medlem i Norske Selskab, og hun sier at «om dette var en ren bridge- eller leirdueskyteklubb for alle samfunnslag, ville det vært en annen sak. Men dette er en klubb der samtlige av medlemmene representerer viktige roller i næringslivet, og som i lukkede fora har samtaler som på sikt, direkte og indirekte, bidrar med verdifulle nettverk og viktige avgjørelser». Hun jobber visstnok i noe som heter Equality Check.

Hvis dette er så viktig, får Isabelle Ringnes få sin far Christian ut av klubben. Hun får starte der.

Så er det ikke korrekt at «samtlige» medlemmer har viktige roller i næringslivet. De fleste medlemmene (det hevdes det er 1.200) er trolig pensjonister som gjerne vil ha et sted å spise middag og høre et foredrag i Norske Selskabs egne lokaler.

La dem gjøre det, gjerne uten kvinner. Who cares?

Møtene, debattene og samtalene blir bedre med kvinner, men tusseladdene må da få lov til sitte der i en herreklubb.

Isabelle Ringnes mener oppropet mot de sure og gamle er nødvendig «for å belyse verdien og viktigheten av mangfold, et tema det kan virke som ikke står høyt på tapetet i Norske Selskab».

Vi trodde man var forbi det stadiet. Man behøver ikke stresse om mangfold. Vi vet det.

Alle i klubben vet det nok også, og tar hensyn til det hvor de er i en posisjon til å bruke mangfold aktivt.

Om kanskje 50 eller 100 år er herreklubben blitt en åpen klubb. For norsk samfunnsliv betyr det ingenting. Medlemmet Kjell Inge Røkke møter ikke opp og han snakker ikke med noen om sine planer og holdninger. Spise middag og høre et godt foredrag. Det er alt.

Har vi ikke annet å bekymre oss over, er faktisk likestillingen kommet langt.

Gi blaffen i tusseladdene.