En sjokkmåling

Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: NTB Scanpix
Leder

Det har vært ventet at bråket rundt Trond Giske og ledervervet i Trøndelag Ap ville slå negativt ut for oppslutningen om Arbeiderpartiet, og resultatet er, ifølge en måling fra Opinion, verre en fryktet. Ap får på en måling som er tatt opp i dagene etter årsmøtet i Trøndelag Ap en oppslutning på 19,9 prosent, etter et fall på 4,8 prosentpoeng. Så dårlig har ikke oppslutningen vært siden 1924.

Men Jonas Gahr Støre sitter trygt. Selv med det valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for Samfunnsforskning kaller «definitivt en sjokkmåling», får de tre regjeringspartiene ikke flere enn 51 mandater, og det er ti færre enn i dag (det kreves 85 mandater for flertall).

Jonas Gahr Støre kan derfor rimelig sikkert si og tro at han blir statsminister i 2021.

Da må han imidlertid si ja til Rødt eller MDG i regjering, og han har tidligere sagt nei til begge. Rødt er uansett ikke aktuelt, for Rødt selv sier nei til å delta i en rødgrønn regjering, men mye tyder nå på at MDG blir del av en rødgrønn regjering. MDG får en nemlig en oppslutning på 7,5 prosent (opp 2,9 prosentpoeng) på samme måling, og det ville gitt 13 stortingsrepresentanter mot én i dag (Une Bastholm). MDG har doblet oppslutningen siden valget i 2017.

Da får nok MDGs ungdomspolitikere plass på Stortinget. De vil ha MDG mot venstre, og de vil ha mer inntektsskatt, mer formuesskatt og en ny arveavgift mye større enn den som forsvant i 2013.

Ap, SV, Sp og MDG blir ikke bra for næringsdrivende og kapitaleiere.

Dessverre er det slik at de velgere som nå flykter fra Ap, ikke velger Høyre eller FrP, men SV og MDG.

Det kan ikke bli verre enn Per Borten

Samme måling fra Opinion gir Venstre bare 2,5 prosent og KrF 3,9 prosent, og det betyr at begge regjeringspartiene er under sperregrensen. Da hjelper det ikke mye at Høyre får 27 prosent - milevidt over Ap. Og Sp øker til hele 16 prosent.

Så da sitter ved Jonas Gahr Støre trygt og kan se frem til endelig å bli statsminister?

Ikke helt trygt. Dagsavisens kommentator Arne Strand, som normalt hyller alt Ap gjør (han har vært Ap-statssekretær), skriver at det er snakk om «katastrofetall», og det er slett ikke sikkert at Gahr Støre blir statsminister. «Det hadde vært spesielt hvis valgets store taper, Jonas Gahr Støre, ble statsminister uten videre», skriver han.

Strand viser til de borgerlige regjeringene hvor Per Borten (Sp) og Kjell Magne Bondevik (KrF) ble statsministre selv om Høyre var mye større.

Politikeren som kan utfordre Gahr Støre, blir da trolig bare Trygve Slagsvold Vedum. Une Bastholm (MDG) eller Audun Lysbakken (SV) er utenkelig.

Slagsvold Vedum som statsminister? Ikke umulig hvis Sp øker litt til og Ap faller videre. Vi er snart der.

Det kan ikke bli verre enn Per Borten.

Trygve Hegnar
trygve slagsvold vedum
jonas gahr støre
stortingsvalget 2021
Arbeiderpartiet
trond giske
rødt
mdg
meningsmåling
Nyheter
Politikk
Leder