Trump eller Biden?

Foto: NTB
Leder

Et spørsmål vi ofte får nå, er hva som er best for amerikanske økonomi, internasjonal økonomi og kanskje Oslo Børs: Donald Trump eller Joe Biden den 3. november?

Det har vi dessverre ikke svaret på.

Markedene, som normalt diskonterer slike hendelser i god tid, har kanskje gitt svaret allerede. Stor usikkerhet og tegn på gevinstsikringer og fall i de mest oppblåste selskapene.

Alt skulle ligge til rette for Donald Trump og en republikansk seier. Trump har senket skattene kraftig både for næringslivet og privatpersoner, husholdningene har fått “krisepakker” som øker kjøpekraften og sentralbanken (Fed) har nullrente som den vil holde lenge (som i Norge).

I disse dager forhandles det i Senatet om en ny “krisepakke” og den går sannsynligvis gjennom. Både Demokratene og Republikanere vil ha med seg husholdningene ved valget.

Feds pengepolitikk står fast uavhengig av valgresultatet.

Donald Trump har håndtert coronapandemien katastrofalt dårlig

Det som skiller Biden og Trump i den økonomiske politikken, er skattleggingen av selskapene. Selskapsskatten er nå 21 prosent, som i Norge, men Biden har sagt at den skal heves til 28 prosent. Normalt vil en slik skatteøkning skremme livet av aksjonærer og næringslivsledere, og de vil samle seg om Trump og finansiere valgkampen i sluttfasen.

Demokratenes andre skatteforslag om dramatiske økninger i arveavgift og innføring av en ny formuesskatt, ser det ut til at folk ikke bryr seg om. Biden taper ikke på det og Trump vinner ikke. Ganske enkelt fordi det blir klassifisert som grov propaganda for å vinne nominasjonskampen, slik Elizabeth Warren holdt på. Velgerne ville ikke ha det.

Normalt skulle en sittende president ha en stor fordel av en økonomisk politikk som Donald Trump fører, men det ser ikke slik ut noen uker før valget.

Senest onsdag ble det kjent at flere tusen næringslivsledere vil saksøke Donald Trump fordi han har innført angivelig ulovlige tollbarrierer i handelen med Kina. Næringslivet mot Trump.

Joe Biden leder fortsatt klart og det ser ut til at børsene diskonterer dette.

Donald Trumps problem er at han har håndtert coronapandemien katastrofalt dårlig og at det stadig er frykt for nedstengninger, økt arbeidsledighet og lav vekst. Trump og corona skremmer velgerne bort.

Hva som er best for USA og resten av verden? Sannsynligvis vil næringslivets rammevilkår være best under en president Trump. Men Demokratene kan tilpasse seg i retning av Republikanerne, og Joe Biden vil føre en moderat politikk.

Trolig blir det mer opptøyer og uro med Trump (han roper hele tiden på nasjonalgarden) og det er ikke bra for økonomien og det samarbeid som er nødvendig for å komme ut av coronakrisen og fall i BNP. USAs samarbeid med andre land blir bedre med Biden.

Det er ikke rart at det er stor usikkerhet på verdens børser, og å ta et veddemål på amerikansk økonomi er etter den 3. november er særdeles vanskelig.

trygve hegnars leder
donald trump
joe biden
Leder