Moroklumpene i SSB

Olav Thon og Stein Erik Hagen under Norges Banks årsmiddag i 2018. Foto: ntb
Leder

De fleste, og kanskje alle uansett bakgrunn, stilling og utdannelse, forstår at lønnsinntekt. honorarer, pensjoner, trygder, utbytter fra selskaper og overføringer fra stat og kommune er inntekt. Vi får det med oss fordi vi fyller ut og leser det i selvangivelsene vi alle får.

Tre forskere ved Statistisk sentralbyrå (SSB), Rolf Aaberge, Jørgen Modalsli og Ola Vestad, synes åpenbart at dette er for enkelt og uspennende, og for å sette fart i en debatt om inntekter, skattebyrde og inntektsulikhet, fant de på noe helt nytt. Noe som ville gi de store overskrifter og heftige kommentarer og uttalelser fra politikere.

SSB-forsker Rolf Aaberge. Foto: SSB

De ville vise eller bevise at de rike tjener mer enn vi har trodd basert på offisiell statistikk og at de betaler langt mindre i skatt (prosentvis) enn alle andre i landet.

Snakk om delikat kjøttstykke tilberedt for venstresiden, og det er jo snart valg. Lederskribenter i mange aviser gråt av glede. Tårene trillet. Noe så fantastisk fra tallknuserne i SSB.

Men - dessverre - dette er ikke forskning, men et forsøk på å nå humortoppen.

De starter ufarlig med å fortelle at inntekt er «penger som en person eller bedrift mottar i bytte mot å selge en vare, utføre tjenester eller som avkastning på investert kapital. I tillegg bidrar staten med overføringer.»

Snakk om delikat kjøttstykke tilberedt for venstresiden

Dette barnehagepensumet skal være livbøyen, og de understreker at offisiell statistikk bygger på denne. Ingen i Norge er uenig i dette.

Men SSB-forskerne som altså skal sørge for at de rike får høyere inntekter enn vi har trodd de har, og vise at de betaler relativt lite i skatt (mindre enn alle andre), må da gjøre noe helt nytt.

De må ikke trylle, men de sier hokuspokus, og plutselig blir overskudd som bedriftene beholder, og ikke deler ut som utbytte, definert som utbytte og inntekt for aksjonærene.

Aksjonærene får ikke fem øre, men det er likevel inntekt. Det er jo mesterlig forskning.

Inntekten skyter i været. Men ikke skatten (ja, det er lov å le nå). For det man later som er en form for inntekt og utbytte, blir ikke tillagt noe skatt. Det blir ikke beregnet en «potensiell utbytteskatt». Den karikerte inntekten er skattefri.

Er det da rart at den såkalte inntekten får en lav skattesats? Null på null er null.

Humorklumpene overgår seg selv når de sier at verdiene som tilbakeholdes i bedriftene, vil bli reflektert i selskapenes markedsverdi og «disse verdiene kan eierne realisere når de måtte ønske det ved å selge aksjene.» Tja, kanskje det. Men aksjekursene kan jo rase i verdi og hele poenget er at forskerne har tatt tilbakeholdt overskudd og laget en teoretisk inntekt uten skatt.

Selger aksjonærene aksjer, blir det skatt på gevinsten.

Vi er der vi startet: Tilbakeholdt overskudd i bedriftene er ikke inntekt hos aksjonærene. Det må være en forskjell på utbetalt utbytte, som er inntekt det betales skatt på, og penger aksjonærene ikke har fått. Det må det.

Hjelper det å si hokuspokus? Kanskje tror de det i SSB, men hokuspokus betyr også narrestreker, lureri, svindel og bedrag.

trygve hegnars leder
ssb
Rolf Aaaberge
skatt
aksjonærer
Leder