Absurd angrep på Hadia Tajik

Hadia Tajik (Ap). Foto: NTB
Leder

I august fortalte Hadia Tajiks ektefelle Kristian Skard (tidligere DN-journalist) at hans kone Hadia Tajik kommer med bok. Tittelen er «Frihet. En politisk og personlig historie.» Visstnok skal det være et portrett av Norge i dag.

Hadia Tajik som i dag sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet og er en av nestlederne, har hatt en kometkarriere fra studier i journalistikk og jus til å bli rådgiver for tidligere statsråd Bjarne Håkon Hansen, rådgiver på statsministerens kontor, rådgiver for Jens Stoltenberg og kulturminister. Yngst i ett og alt.

Nå er Hadia Tajik Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne, og en hard og aggressiv debattant. Basert på kunnskap fra nyere «forskning» om formue, inntekt og ulikheter i det norske samfunn, har hun fortalt at det vil bli store endringer i skattepolitikken når de rødgrønne overtar.

Maken til tøv skal man lete lenge for å finne

Hadia Tajik kjørte også en tøff linje i oppgjøret om Trond Giskes fremtid i Arbeiderpartiet etter metoo-skandalene. Tilgivelse var ikke tema.

I disse dager står hun bredt frem (VG og NRK) med en personlig historie om vanskelig graviditet.

Boken hun har skrevet er utgitt på Tiden Norsk Forlag, som er et datterselskap av Gyldendal Norsk Forlag, og for Tajik har det kanskje spilt en rolle at Tiden Norsk Forlag ble etablert av Arbeiderpartiet i 1933.

Så skjer noe delikat. Stavanger Aftenblad finner ut at boken er trykket i Litauen, hvor Gyldendal og Tiden trykker mange av sine utgivelser, og til Stavanger Aftenblad forteller Trond Aril Espedal ved Kai Hansen Trykkeri i Stavanger at «når til og med nestlederen i Arbeiderpartiet ikke bryr seg om norsk industri og konkurransen vi møter fra lavkostland, ja, da ser det unektelig mørkt ut. Det Tajik nå gjør, er etter vårt syn helt uhørt.»

Ikke bare det. «Dette er en vemmelig form for svenskehandel» som slår bena under norsk industri.

Maken til tøv skal man lete lenge for å finne. Norske forlag, inkludert vår eget bokforlag, trykker mange ( de fleste) bøker hos utenlandske trykkerier. De fire store forlagene i Norge klarer seg ikke uten denne konkurransen som får trykkeriregningene ned.

Forfatter Hadia Tajik har selvfølgelig intet å si i denne prosessen. Forlagene trykker bøker uten å spørre forfatterne. «Dette er ikke noe vi velger fra bok til bok, eller noe Hadia Tajik har hatt mulighet til å påvirke,» sier forlagssjef Kjetil Strømme Jørve hos Tiden Norsk Forlag til Nettavisen.

Kai Hansen Trykkeri i Stavanger ser at de «kunne ha trykket Tajiks bok uten problemer.»

Da burde de bli bedre til å selge seg inn til Gyldendal og Tiden.

Og Hadia Tajik har kanskje fått seg en lærepenge i internasjonal handel og norske innkjøp i utlandet. Det kan ikke skade når norsk næringslivs konkurransevilkår debatteres.

En «vemmelig svenskehandel» er det slett ikke. Bare nok et bevis på hvordan verden er.

hadia tajik
bokbransjen
trykkerier
Arbeiderpartiet
trygve hegnars leder
Leder