Slagsvold Vedum frir til alle

Trygve Slagsvold Vedum (SP). Foto: NTB
Leder

Ved stortingsvalget i 2017 fikk Senterpartiet 10,3 prosent av stemmene, og i en måling som Respons Analyse har gjort for VG, har Sp 18,9 prosent nå, og det er en voldsom økning. Opp 4,9 prosentpoeng fra siste måling. Samtidig faller Høyre hele 4,9 prosentpoeng til 21,6 prosent.

Alt går den riktige veien for partileder Trygve Slagsvold, og han snakker ikke lenger om bønder (det er bare 39.000 nå), men «at stadig flere ser på Senterpartiet som sitt verktøy for endringer. Det gjelder for både taxisjåfører og de som jobber på legekontorene rundt i Norge». Og det er her Jan Bøhler passer så fint inn. Han kan få slitne Ap-velgere til å tro at befolkningen i Groruddalen vil få det bedre med Bøhler som Sp-politiker, enn som Ap-politiker.

Det er et lite mareritt for Ap og Jonas Gahr Støre.

Slagsvold Vedum snakker snart like mye om ulikheter og økte forskjeller som Gahr Støre.

For eksempel tar han plutselig opp lederlønningene i staten, og sier at «jeg mener det ikke er nok å fryse lønningene, de må settes ned».

Sette ned lønningene i staten og i kommunene? Det er selvfølgelig ikke mulig. Det finnes ingen hjemmel eller rettslig mulighet til å sette direktørlønningene ned. Men det høres så fint ut, at både Rødt-velgere og SV-velgere kan tenkes å skifte hester.

Sp tar rått velgere fra Ap og Høyre for tiden, og det kan gjøre Sp til landets største parti i løpet av få uker og måneder. Han må bare si de korrekte tingene. Som for eksempel at «det som er skummelt, og et symptom, er når et sosialdemokratisk byråd som i Oslo, bruker 7,5 millioner kroner på å sponse piggdekk til sykkel og hever direktørlønningene».

Noe helt annet er det med salatblader over hele landet.

At både Jan Bøhler og Trygve Slagsvold Vedum tjener én million kroner som stortingsrepresentanter, får vi bare hysje ned. Men som Nils Kjær skrev i skuespillet Det lykkelige valg: «På Stortinget er det godt at sidde».

Det går kanskje, som Slagsvold Vedum hevder, «i retning av økte forskjeller, og det bekymrer meg».

Statsminister eller finansminister? Det blir hipp som happ.

For oss ser det ut som alle bekymrer seg over dette, men Trygve Slagsvold Vedum har tenkt å ta eierskap til dette også. Tilbake vil Ap ligge som en sliten og velbrukt klut.

«Offentlige penger må fremover brukes til å bygge industriarbeidsplasser over hele landet,» sier Slagsvold Vedum.

Det er fra 2021 dette skal skje, og det er ikke så lenge til.

Statsminister eller finansminister? Det blir hipp som happ. Eller et fett. Stekefett.