Kaos på sosialistsiden

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB
Leder

Senterpartiet, med sine 39.000 bønder som støttespillere og velgergrunnfjell, er i hovedsak et parti for selvstendige næringsdrivende (selv om de selv stadig glemmer det). Sp hører da naturlig med på en borgerlig side.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) har lenge hevdet at det er blokkuavhengig, noe som er blitt mer og mer usannsynlig, og i helgen skal partiets landsstyre vedta at partiet skal søke regjeringsmakt med de sosialistiske partiene Ap og SV før valget i 2021. Det er, sies det, ikke et spørsmål om varig tilhørighet på venstresiden, men «et taktisk spørsmål foran 2021-valget».

Det er mye å more seg over her.

Senterpartiet som nærmer seg en velgeroppslutning på 20 prosent, og derfor kan bli større enn Ap, vil ikke sitte i regjering med SV, og MDG vil ikke sitte i regjering med Sp.

MDG og Sp er virkelig ulvemotstandere.

Men uten Sp går det ikke for Ap og Jonas Gahr Støre, for samlet får Ap, SV og MDG rundt 35 prosent av stemmene, hvis de er heldige.

Ap pluss Sp, som er Trygve Slagsvold Vedums ønskekoalisjon, gir rundt 40 prosent av stemmene. Det holder ikke. SV kommer til å tvinge seg med.

Men det slutter ikke der, for MDG er trolig mye uenig med Ap både innen oljepolitikken, samferdselspolitikken og i klimapolitikken.

Ikke vil Ap ha MDG i regjering og de er uenige om veldig mye.

SV, på sin side, gjør alt for å komme i regjering, og godtar trolig MDG betingelsesløst, men Sp, som altså er blitt det tredje største eller nest største partiet, kan ikke samarbeide med MDG.

MDGs retningsvalg kan følgelig gi mye kaos.

Alternativet MDG hadde, var å støtte Solberg-regjeringen, men dette alternativet er blitt borte. Solberg og Høyre kan ha håpet på dette for å komme i flertall sammen med Venstre og KrF hvis de klarer sperregrensen, men nå er det bare disse tre partiene igjen. Pluss FrP som vel både kan bli stående utenfor regjeringskontorene, og bli dratt inn med motstand fra Venstre.

Mye av kabalen krever at Sp og Slagsvold Vedum gir opp kritikken og motstanden mot MDG, og at SV tilpasser seg Sp selv om Sp ikke vil ha SV i en felles regjering.

Vinneren kan bli Erna Solberg

Da vil Trygve Slagsvold Vedum bli rene trafikklyset.

Vinneren kan da bli Erna Solberg, men det sitter langt inne.

Vårt tips er at både SV og MDG legger seg flate for Slagsvold Vedum, og da kommer jo en ikke-sosialistisk politikk inn bakveien.