Vi nærmer oss statsminister Vedum

Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB
Leder

At Fremskrittspartiet ville komme i havn med et statsbudsjett sammen med regjeringen var vi aldri i tvil om. Men om resultatet, marginale avgiftslettelser på brus, sjokolade og snus, vil endre mye fremover, tviler vi på. Når coronapandemien er over og grensene åpnes helt, uten karanteneopphold på 10 dager for besøk i Sverige, tror vi nordmenn igjen vil valfarte til Sverige for å handle. Det er så mye annet enn brus og snus som er mye billigere i Sverige. Dessuten er Sverige-turene for norske familier noe sosialt og kulturelt også.

En foreløpig konklusjon er at budsjettet er i havn, men FrP blir nok liggende langt under 10 prosent oppslutning fortsatt.

Hvor skal høyrebølgen komme nå?

For mens FrP har arbeidet seg frem til en avtale med Erna Solberg, har Senterpartiet lansert seg selv som partiet imot økte skatter og avgifter. Og heller ikke Sp vil ha økte CO-avgifter og høyere bensin- og dieselpriser.

Resultatet er at mens FrP daler og det ikke er tegn til en positiv effekt av bruddet med regjeringen, har Sp blitt landets største parti med en oppslutning (meningsmålingene spriker litt) på 22,1 prosent. Høyre får 20,2 prosent og Ap 20,4 prosent.

Siden 2013 har Sp firedoblet oppslutningen og i 2014 var Sp så vidt over sperregrensen.

Senterpartiets politikk har ikke endret seg mye, men partileder Trygve Slagsvold Vedum har vært som en sol. En magnet. Det skal visstnok være 100.000 Ap-velgere som skal ha skiftet fra Ap til Sp.

Valget i 2021 kan derfor allerede være tapt. De borgerlige partiene, regjeringspartiene pluss FrP, gir på dagens målinger rundt 70 mandater, og det trengs 85 for et flertall på Stortinget.

Har Slagsvold funnet på noe nytt? Ikke så mye. Det er hele tiden snakk om å bruke hele landet, stoppe sentralisering og ta avstand fra såkalt unødvendige reformer som politireformen. Slagsvold Vedum vil for eksempel legge ned Politidirektoratet.

Det nye for Sp er mer snakk om sosial og økonomisk ulikhet. “Det viktigste er hva vi ønsker å gjøre med Norge. Jeg vil ha små forskjeller og bruke hele landet,” sier han.

Det er dette Ap og Jonas Gahr Støre skal kjempe mot.

Slagsvold Vedum har 69.000 næringsdrivende i ryggen, som årlig får rundt 15 milliarder kroner i støtte fra staten, og så skal han erobre Groruddalen med partiflyktningen Jan Bøhler.

Nå er det Trygve Slagsvold Vedum mot Jonas Gahr Støre.

Selv om det nesten er uvirkelig, kan Sp fortsette fremgangen og få en fjerdedel av stemmene ved valget til neste år. Det betyr at Slagsvold Vedum er en opplagt statsministerkandidat. På spørsmål fra pressen avfeier han hele tiden dette, og viser til at han vil snakke om politikk og ikke personer. Høflig sagt det, men lederen av et parti som har titusener av hestehandlere bak seg, vet jo hvordan det skal forhandles. Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum er ikke det samme.

Dette har en viss betydning, for Sp har lagt seg på en nesten borgerlig linje (partiet er jo borgerlig) i skatte-, avgifts- og næringspolitikken og kan ikke som sjef for en regjering, behandle bøndene vesentlig bedre enn andre næringsdrivende.

Sp og Trygve Slagsvold Vedum har vunnet distriktskampen og den nye regioninndelingen er ingen vinner. Nå skal Slagsvold Vedum ta byene også. Klarer han dette, om enn bare i beskjeden grad, så kan Jonas Gahr Støre se langt etter å bli statsminister.

I Frp har de allerede begynt å krangle for åpen scene og det er et elendig tegn for statsminister Erna Solberg. Hvor skal høyrebølgen komme nå?

senterpartiet
frp
siv jensen
trygve slagsvold vedum
jonas gahr støre
trygve hegnars leder
Leder